Gabriel Diaconu: „Riscul să faci tromboză dacă faci COVID este de 35.000 de ori mai mare decât dacă te vaccinezi anti-COVID”

Sursa foto: Facebook/Gabriel Diaconu
  • Psihiatrul Gabriel Diaconu explică ce riscuri sunt ca un adult sănătos să dezvolte tromboză.
  • EMA a recomandat ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguin.

Psihiatrul Gabriel Diaconu susține că în cazul unui adult care nu are alte afecțiuni medicale, riscul mediu de a dezvolta cheaguri de sânge este de 21 la sută, dacă se îmbolnăvește de COVID-19 și de 0.0006 la sută, dacă face vaccinul.

„Tromboză = formarea unui tromb, sau coagulare a sângelui, într-un vas. Infarctul miocardic, AVC-ul, tromb-embolismul pulmonar, alte sindroame ischemice zonale (blocaje de artere sau vene) pot să fie date de migrarea, sau formarea, unor trombi de sânge. Risc mediu de-a dezvolta tromboză la adultul considerat ”sănătos”: 0.1%. sau 1:1000. Risc mediu de a dezvolta tromboză dacă faci COVID: 21% risc mediu să faci tromboză după vaccinare anti-COVID cu vaccin AZ: 0.0006%”, scrie medicul pe pagina sa de facebook.

„În concluzie: a. Dacă faci COVID, ai de 200 de ori mai multe șanse să dezvolți tromboză decât un adult sănătos.b. Dacă faci vaccin anti-COVID, raportat la un adult sănătos, ne-vaccinat, riscul este de 167 de ori mai mic să faci tromboză.c. Respectiv, riscul relativ să faci tromboză dacă faci COVID, decât dacă te vaccinezi anti-COVID, este de 35.000 de ori mai mare.Nu fi prost. Învață matematică. Sau roagă pe cineva să-ți explice ce înseamnă acela un risc relativ. Vaccinează-te.”, continuă Gabriel Diaconu.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.