Gheorghiţă, despre Omicron: Sunt indicii că ar reprezenta o variantă de escape

Valeriu Gheorghiță: „Următoarea tranșă de vaccin anti-COVID ajunge în România săptămâna aceasta” Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă spune că sunt indicii că Omicron ar reprezenta o variantă „de escape, de scăpare de sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor” şi că, din datele prreliminare, ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecţii la cei vaccinaţi.

Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţi, anticorpii care apar atât după vaccin, cât şi după boala naturală”, a spus luni seara la Antena 3 Valeriu Gheorghiţă.

Conforrm acestuia, sunt indicii că Omicron ar reprezenta o variantă „de escape”.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor şi protecţia pe care o avem în momentul de faţă după vaccinare şi după trecerea prin boală. Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu utăm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a adăugat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a menționat că vaccinarea poate oferi protecţie împotriva cazurilor grave.

Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecţie, precum şi de a genera infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Este foarte important să ţinem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în faţa formelor severe, cel puţin acestea par a fi supoziţiile noastre. Este puţin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie suficient de ridicată faţă de infecţie”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.