• Anul acesta gripa se suprapune cu COVID-19.
  • Simptomele sunt asemănătoare și ar putea crea confuzie.
  • 3 milioane de doze de vaccin antigripal au fost achiziționate de Ministerul Sănătății.

Anul 2020 este special în ceea ce privește perioada gripei sezoniere. Ne vom confrunta atât cu gripa, cât și cu coronavirusul.

Cea mai mare dilemă este generată de faptul că simptomele celor două sunt asemănătoare și am putea fi induși în eroare foarte ușor.

Ministerul Sănătății a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, adică de două ori mai mult decât anul trecut.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

O suprapunere a gripei cu COVID-19 ar încărca sistemul medical

„Vaccinul gripal este recomandat şi este puternic recomandat acum în timpul pandemiei pentru că, să zicem, sistemul medical este angajat într-o luptă cu COVID-19, iar o suprapunere a epidemiei de gripă în acest context ar duce practic la mutarea unor resurse către tratamentul şi către managementul pacienţilor cu gripă”, a explicat Dumitra Gindrovel, medic și Preşedintele Comitetului de Vaccinologie al SNMF.

Farmaciile au înaintat precomenzi și se așteaptă ca, față de anii precedenți, să se vaccineze mai mulți oameni.

„Majoritatea depozitelor ne-au trimis deja oferte pentru precomenzi, ştim deja că vor veni cel puţin două tipuri de vaccin anti gripal”, a spus Beatrice Speteanu, farmacist.

„Farmaciile încearcă oricum să aducă un stoc mult mai mare față de cel de anul trecut deoarece şi cererea este mai mare”, a adăugat farmacista.

Ai la dispoziție vaccinul intranazal și vaccinul clasic

Și anul acesta ai varianta intranazală pe care o poţi folosi mai uşor pentru copilul tău: costă 100 de lei. Vaccinul clasic costă 50 de lei.

Alina are doi copii. Vrea să își vaccineze micuții pentru a-i proteja.

„Mă gândesc că pe ei poate i-ar ajuta. Deşi, nu vedeţi că sunt controverse în ceea ce priveşte şi vaccinul şi deocamdată suntem toţi aşa într-o mare dilemă”, mărturisește Alina.