Guvernul a alocat încă 150 de milioane de euro pentru sprijinul industriei cinematografice

  • Industria cinematografică va primi un ajutor de încă 150 de milioane de euro
  • Bugetul schemei de ajutor de stat a ajuns la 250 de milioane de euro
  • Măsura va trebui să genereze investiţii în studiourile de film şi să promoveze România

Industria cinematografică va fi susţinută cu încă un fond de 150 de milioane de euro de către Guvern, a anunţat astăzi, ministrul Economiei, Turismului, Mediului de Afaceri şi Energiei, Virgil Popescu pe o reţea de socializare. Banii vor fi alocaţi până în 2023.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a preluat această schemă de la Comisia Naţională de Prognoză şi a fost nevoie de o serie de modificări pentru a o face eficientă.

„La iniţiativa MEEMA (Energiei şi Mediului de Afaceri) alături de colegii din Guvern am adoptat aseară Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice”, a scris ministrul pe Facebook.

Prin adăugarea acestei sume, bugetul schemei de ajutor de stat a ajuns la 250 de milioane de euro.

„Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 şi credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul susţine că astfel va atrage investiţii în studiorile de film şi şi va genera promovarea destinaţiilor turistice din România prin producţii cinematografice. Banii vor fi alocaţi în condiţiile în care cel puţin 20% din proiectul de film se realizează pe teritoriul României şi acesta pune în valoare cel puţin o zonă geografică sau un oraş din ţară.