• Noile diagnostice de HIV în rândul heterosexualilor sunt mai mari decât în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali.
  • În 2020, 49% dintre noile diagnostice de HIV au fost la heterosexuali, față de 45% la bărbații homosexuali și bisexuali.
  • Ca urmare a restricțiilor și închiderilor COVID-19, s-a înregistrat o scădere de 33% a testării HIV în rândul bărbaților gay și bisexuali.

Noile diagnostice de HIV în rândul heterosexualilor sunt mai mari decât în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali. În 2020, 49% dintre noile diagnostice de HIV au fost la heterosexuali, față de 45% la bărbații homosexuali și bisexuali.

Ca urmare a închiderilor și a restricțiilor COVID-19, s-a înregistrat o scădere de 33% a testării HIV în serviciile de sănătate sexuală în rândul bărbaților gay și bisexuali.

S-a constatat că heterosexualii sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați târziu, ceea ce înseamnă daune aduse sistemului lor imunitar. Cincizeci și unu la sută dintre femei, 55 la sută dintre bărbații heterosexuali și 66 la sută dintre persoanele de 65 de ani și peste au fost diagnosticate cu HIV în 2020.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Jackie, o femeie heterosexuală care trăiește cu HIV la vârsta de 60 de ani, a declarat: „Nu numai că nu m-am gândit niciodată că aș putea trăi cu HIV, dar nici medicul meu nu s-a gândit. Nici eu nu știam că femeile pot contacta HIV până când am fost testată pozitiv”.

Prima scădere din istorie a numărului de noi diagnostice de HIV în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali a avut loc în 2014 și a continuat în fiecare an de atunci, cu o scădere de 70% între 2014 și 2020.

Se pare că scăderea numărului de diagnostice este rezultatul disponibilității tot mai mari a pilulei de prevenire a HIV PrEp, a testării de rutină și a inițierii rapide a tratamentului, ceea ce înseamnă că persoanele depistate pozitiv sunt mai rapid suprimate viral și nu pot transmite HIV.

Marea Britanie își propune să elimine noile cazuri de HIV

Terrence Higgins Trust, o organizație caritabilă pentru sănătatea sexuală, a făcut apel la mai mulți heterosexuali să se testeze, afirmând că aproximativ 5% dintre persoanele care trăiesc cu HIV în Marea Britanie – 4.660- nu știu că sunt infectate.

Taku Mukiwa, șeful programelor de sănătate de la Terrence Higgins, a declarat că „Trebuie să vedem mai mulți heterosexuali care se testează pentru a evita să trăiască mult timp cu HIV nediagnosticat”.

Acest lucru vine în contextul în care, joi, cercetătorii au raportat că o variantă extrem de virulentă a virusului HIV circulă în Țările de Jos de mai bine de două decenii. Potrivit studiului, grupul de peste 100 de persoane infectate a prezentat încărcături virale excepțional de ridicate, o scădere rapidă a celulelor T și o infectivitate crescută.

Marea Britanie își propune să elimine noile cazuri de HIV până în 2030.

Kate Folkard, director adjunct interimar al Diviziei HIV din cadrul Agenției britanice pentru securitate sanitară, a declarat „Pentru a pune capăt transmiterii virusului HIV, trebuie să diagnosticăm oamenii din timp, să începem tratamentul prompt și să sprijinim oamenii să continue tratamentul. Încurajăm pe toată lumea să accepte oferta unui test gratuit, doar cunoscându-vă statutul HIV puteți fi împuternicit să acționați.”