• Vaccinările și noile tulpini de variație vor continua să concureze până când Covid-19 va infecta practic pe toată lumea.
  • Experții sunt de acord că aproape toată lumea va fi bolnavă sau vaccinată înainte de terminarea epidemiei.
  • Numărul de cazuri la nivel mondial a fost atât de mare, încât mutațiile se produc oricum.

Oamenii de știință au vești teribile pentru oricine dorește să vadă lumina la capătul tunelului Covid-19 în următoarele trei-șase luni: așteptați-vă la mai mult din ceea ce am experimentat deja, ne anunță Bloomberg.

Școlile vor fi închise, iar cursurile vor fi anulate din cauza focarelor. Rezidenții din căminele de bătrâni care au fost vaccinați vor avea preocupări suplimentare cu privire la infecție. Lucrătorii vor evalua riscurile de a reveni la locul de muncă, deoarece spitalele sunt din nou suprasolicitate.

Experții sunt de acord că aproape toată lumea va fi bolnavă sau vaccinată înainte de terminarea epidemiei. Poate ambele.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Câțiva oameni dintre noi se vor infecta cu virusul de mai multe ori

Cursa dintre valurile de transmitere care duc la noi variații și lupta pentru vaccinarea întregii lumi nu se va încheia până când coronavirusul nu ne va infecta pe fiecare dintre noi.

„Văd aceste creșteri continue care au loc în întreaga lume”, a precizat Michael Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetare și Politică în Domeniul Bolilor Infecțioase de la Universitatea Minnesota din Minneapolis, precum și consilier al președintelui american Joe Biden. „Atunci va scădea, potențial oarecum precipitat”, a afirmat el. „Și atunci cred că foarte ușor am putea vedea o nouă creștere în toamna și iarna” din acest an, a adăugat Osterholm.

Cu miliarde de oameni încă nevaccinați în întreaga lume și fără speranța eradicării virusului, ne putem aștepta la noi focare în sălile de clasă, transportul public și locurile de muncă în lunile următoare, când economiile se redeschid. Chiar și pe măsură ce ratele de vaccinare se îmbunătățesc, vor exista întotdeauna persoane care sunt vulnerabile la virus: nou-născuții, cei care nu pot sau nu vor fi imunizați și cei care sunt vaccinați, dar primesc infecții revoluționare atunci când imunitatea lor scade.

Lunile următoare vor fi foarte grele

Apariția unei varietăți rezistente la vaccinuri este o îngrijorare majoră, dar nu este nici pe departe singura. Bloomberg va analiza în lunile următoare impactul pe termen lung al pandemiei cu privire la economii și piețe, sectorul farmaceutic, turism și multe altele.

„Vom vedea dealuri și văi, cel puțin în următorii ani, pe măsură ce vom scoate mai multe vaccinuri. Asta va ajuta. Dar provocarea va fi: Cât de mari vor fi dealurile și văile, în ceea ce privește distanța lor?”. a precizat Osterholm. „Nu știm. Dar pot să vă spun doar că acesta este un incendiu de pădure coronavirus care nu se va opri până când nu va găsi tot lemnul uman pe care îl poate arde.”

Covid în comparație cu alte pandemii

În opinia lui Lone Simonsen, epidemiolog și profesor de științe ale sănătății comunitare la Universitatea Roskilde din Danemarca, cele cinci pandemii de gripă bine documentate din ultimii 130 de ani ne oferă anumite indicații despre cum ar putea funcționa virusul COVID. Aceasta este o expertă în ceea ce înseamnă că astfel de evenimente au un flux și un reflux.

În timp ce cea mai mare epidemie de gripă la nivel mondial a durat cinci ani, ea a spus că, de obicei, acestea durează între doi și trei ani și cuprind două până la patru valuri de îmbolnăviri. Deja se anunță una dintre cele mai grave pandemii, iar în acest moment lumea se află în mijlocul celui de-al treilea val și nu se întrevede niciun sfârșit, în timp ce al doilea an se apropie de sfârșit.

E posibil ca SARS-CoV-2 să nu urmeze pașii pandemiilor anterioare. La urma urmei, este o nouă infecție care ar putea fi transmisă mai ușor. Deja este de peste două ori mai letală decât orice epidemie de la gripa spaniolă din 1918 încoace, cu peste 4,6 milioane de persoane ucise până în prezent.

În pofida unor valuri dure la începutul anului și a unor rate de vaccinare relativ ridicate, țări precum Statele Unite, Regatul Unit, Rusia și Israel se află la un nou nivel record în ceea ce privește numărul de cazuri. Vaccinarea contribuie la reducerea numărului de cazuri grave și de decese, dar creșterea numărului de infecții implică faptul că virusul ajunge la persoanele nevaccinate, ceea ce duce la rate mai mari de îmbolnăviri grave în aceste populații.

E posibil ca virusul să devină mai periculos pe măsură ce se adaptează la gazdă

Țările cu rate de vaccinare scăzute, printre care Malaezia, Mexic, Iran și Australia, se confruntă cu cele mai grave epidemii din istorie, alimentate de tulpina delta infecțioasă. Întrucât virusul încă se răspândește necontrolat în zone imense de pe glob, o altă tulpină nouă este o posibilitate clară.

Potrivit lui Simonsen, ideea larg răspândită potrivit căreia virusurile devin mai blânzi în timp, pentru a preveni distrugerea completă a populației gazdă, este incorectă. „Pandemiile pot deveni de fapt mai letale de-a lungul erei pandemice, pe măsură ce virusul se adaptează la noua sa gazdă”, a adăugat ea, adăugând că noile mutații nu sunt întotdeauna mai grave decât predecesorii lor.

Încă de la începutul epidemiei de COVID-19, au existat motive să se creadă că vaccinările, la fel ca injecțiile din copilărie care previn boli precum poliomielita, ar putea oferi protecție pe termen lung.

„Odată cu pandemia, avem această forță enormă de infecție”, a explicat Kanta Subbarao, șeful Centrului de colaborare al OMS pentru cercetare și raportare privind gripa de la Institutul Peter Doherty pentru infecții și imunitate din Melbourne. „Acest lucru a contrabalansat capacitatea virusului de a se corecta”.

Drept urmare, COVID ar putea fi ca și gripa, fiind nevoie de completarea periodică a vaccinului pentru a rămâne eficient pe măsură ce evoluează virusul.

COVID-19 va deveni imun la prima serie de vaccinuri

Potrivit mai multor experți, SARS-CoV-2 este pe punctul de a deveni imun la primele generații de vaccinuri. Mutațiile potențial riscante ale formei delta sunt deja identificate într-o bază de date mondială destinată să monitorizeze astfel de modificări, potrivit unui studiu din Japonia, care nu a fost încă publicat sau revizuit de colegi.

Până în prezent, informațiile referitoare la tulpini actuale care se sustrag vaccinurilor sau care au ca rezultat rate mai mari de mortalitate nu au rezistat examinării.