• Discontinuitățile semnalate de părinți cu privire la aprovizionarea cu soluțiile pediatrice de ibuprofen și paracetamol au cauze legate de deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime utilizate în fabricație.
  • Consumul de soluții pediatrice antipiretice a crescut exponențial în ultimele luni datorită sezonului sever de infecții acute.
  • Din păcate, în Romania penuria a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecție anumite marci comerciale de ibuprofen și paracetamol, deși în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri.

Discontinuitățile semnalate de părinți cu privire la aprovizionarea cu soluțiile pediatrice de ibuprofen și paracetamol au cauze legate de deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanța activa, excipienți) și materialelor (recipiente, mensuri, lingurite, etc.) utilizate în fabricație.

  • Consumul de soluții pediatrice antipiretice a crescut exponențial în ultimele luni datorită sezonului sever de infecții acute ale căilor respiratorii (IACR), ajungându-se în cazul celor doua produse utilizate pe scară largă, ibuprofen și paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare față de perioada similara a anului 2021. A fost depașit chiar și consumul de dinainte de perioada de pandemie.
  • Cu toate că producatorii au pus în vânzare cantități mult mai mari decât în anul precedent și chiar mai mari decât în 2019 consumul susținut a dus la dispariția acestor medicamente. Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare datorită problemelor aparute la nivel global: a) capacități de producție finite, care nu pot fabrica volume suplimentare; b) lipsa unor precursuri și intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate; c) restricțiile intermitente în livrarea substanțelor active (fabricate în marea lor majoritate în China); d) costurile în crestere a materiile prime și materialelor, de exemplu kg de paracetamol s-a scumpit de 12 ori; e) planificări de producție eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021, etc.
  • Din păcate, în Romania penuria a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecție anumite marci comerciale de ibuprofen și paracetamol, deși în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conțin aceeași substanță activă, având aceeași calitate, eficiență, siguranță și gust plăcut, care sunt chiar mai ieftine;
  • În acest moment există la desfacere cantitați destul de importante de produse pediatrice pe baza de ibuprofen și paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale, este important să se ceară sfatul medicului și farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori;
  • În urmatoarele luni vor fi livrate lunar circa 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen și paracetamol pe lună, atât fabricate în România cât și de la export, așadar problema își va gasi rezolvare la începutul anului 2023;
  • Facem un apel respectuos la părinți să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situația de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță timp de maximum 1-2 luni.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE