• Asociaţia Medicală Americană: Remdesivirul nu reduce simţitor mortalitatea dată de Covid
  • Este nevoie de studii pe scară largă care să arate rezultatele clinice concrete
  • România a primit deja o primă tranşă de Remdesivir pentru 1.200 de pacienţi

Este bun sau nu Remdesivirul? Este singurul tratament pentru COVID din lume, aprobat oficial, dar răspunsul la întrebarea „funcționează sau nu?” nu e clar deocamdată.

Un studiu recent arată că medicamentul, creat iniţial pentru Ebola,
nu a redus prea mult gradul de mortalitate. Scade, într-adevăr timpul de spitalizare, dar medicii atrag atenția că e nevoie de studii suplimentare privind modul în care acționează, dar şi de efectele adverse pe care le poate avea în corpul nostru.

Profesorul Alexandru Rafila spune că accesul limitat la acest medicament
nu permite utilizarea lui în toate fazele bolii, astfel încât să putem avea concluzii clare legate de eficienţa lui.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Faptul că, în general, remdesivirul a fost administrat la pacienţii cu forme grave şi nu a fost administrat de la începutul infectării, şi acelaşi lucru s-a întâmplat de multe ori şi la terapia cu plasmă, cred că limitează concluziile, dacă ar exista un acces larg atât la medicaţia antivirală cât şi la terapia cu plasmă probabil că rezultatele ar fi mult mai încurajatoare. Este destul de toxică medicaţia antivirală, şi atunci ea trebuie administrată cu precauţie.

Dincolo de ce spun experţii, la noi sunt medici mulțumiți de rezultate. Cei de la Timișoara, de exemplu, spun că pacienţii care au luat Remdesivir şi-au revenit mult mai repede decât cei care nu au primit acest tratament.

Cristi Oancea, directorul medical al Spitalului Victor Babeş din Timişoara: Sunt pacienţi care răspund foarte bine la acest produs, sunt pacienţi care sunt non responderi, dar efectele adverse sunt minime. Este posibil (să apară efecte negative mai târziu, n.red.), firma care îl produce încă monitorizează, şi Agenţia Europeană a Medicamentului încă monitorizează prescrierea produsului pe piaţa europeană

Remdesivirul e foarte scump. 5 doze de tratament costă peste 2.000 de euro. Peste 30.000 de pacienţi din Uniunea Europeană îl primesc în acest moment, printre ei – și 1.200 de români.