• Scaunul auto salvează viaţa copilului tău
  • Studiile arată că la unul din 13 copii, decesul se produce în urma unei coliziuni rutiere
  • În România nu există nicio instituţie care să acrediteze scaunele auto pentru copii

În România există doar patru consultanţi certificaţi în siguranţa auto, toţi în Bucureşti. Cursurile acreditate pentru această funcţie se fac doar în Germania, Anglia sau Belgia.

Roxana Șotreanu, manager Centru Siguranţă Auto Pentru Copii: „Dacă de exemplu o mămică îşi transportă copilul în braţe şi presupunem că mămica are 45 kg, în cazul unui impact de doar 56 km/h, ea presează asupra copilului cu 4.500 kg. Practic greutatea ei se măreşte de 100 ori.”

Roxana este managerul Centrului de Siguranţă Auto pentru Copii. Ea a vrut să fie al cincilea consultant certificat din ţară, dar nu a putut pleca la cursuri din cauza restricţiilor de călătorie. Așa că a deschis un centru ca să ajute cu sfaturi cât mai mulți părinți.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

În cazul în care copilul tău are o înălțime de peste 135 de centimetri sau depăşeşte 35 de kilograme, poţi renunţa la scaunul auto. Până atunci, nu face niciun compromis când vine vorba de siguranţa lui.

Preţurile scaunelor care au trecut cu brio testele de impact încep de la 1.100 lei şi ajung la 3.100 lei. Acesta trebuie să facă corp comun cu maşina pentru că, în caz de impact, poate funcţiona precum o catapultă care proiectează copilul în partea din faţă.

Loredana Butnaru, mămică şi stilist vestimentar: „Dacă vorbim din punct de vedere al unei mămici fashioniste, probabil că şi-ar alege un scaun după aspectul lui. Din păcate eu aşa am făcut. (…) am ales un scaun care mi-a plăcut fizic, (…) acum, trecând prin mai multe etape (…) îmi voi alege un scaun care să-mi ofere mie şi copilului meu siguranţa de care avem nevoie şi pe planul doi va fi aspectul estetic, bineînţeles.”

Studiile arată că la unul din 13 copii, decesul se produce în urma unei coliziuni rutiere.