• În România, practica surogatului nu este reglementată
  • Site-urile care recrutează mame-surogat din România nu pot fi interzise
  • Prețul pentru o mamă-surogat variază între 15.000 şi 50.000 de euro
  • Cel mai des, cupluri din Ucraina recrutează de la noi mame-surogat
  • Mama-surogat îşi asumă în scris că nu va vedea copilul după naştere
  • În 2012, fostul senator Gyorgy Frunda a depus un proiect de lege

În România, un cuplu din şase are probleme de infertilitate. Unii, din disperare, cumpără mame surogat din străinătate. La noi, nu există o lege pentru această practică. În 2012, fostul senator Gyorgy Frunda a încercat să legalizeze procedura, dar proiectul de lege a rămas în sertarele Parlamentului.

Deşi închirierea unei mame nu este reglementă în România, forumurile sunt pline de anunțuri ale unor femei care se oferă contracost să nască pentru altcineva. Cel mai des, pentru cupluri de ucraineni. Prețul pentru o „mamă surogat” variază între 15.000 şi 50.000 de euro.

„Mama surogat înseamnă că o femeie poartă un copil al altui cuplu. Deci, cu alte cuvinte, sunt două situaţii. Fie această femeie, această gravidă va purta un bebe care provine din ovocitele ei, dar spermatozoidul este al altcuiva și, cu alte cuvinte, îşi donează în acelaşi timp şi ovocitele, astfel că se face procedura. În al doilea caz, embrionul este inseminat tot ei, ea care poartă mai departe sarcina”, a explicat medicul ginecolog Radu Vlădăreanu.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

„Ne trebuie (n.r. legislație) pentru a proteja atât părinţii, cât şi pe mama surogat și pe copil, pentru că în zona aceasta gri în care se fac astfel de contracte în România, să ştiţi, deci se întâmplă. Poate să spună <<nu vă mai dau copilul>>, dar trebuie să-l crească ea şi evident o reglementare ar proteja şi cuplul sau persoanele care îşi doresc acest copil pentru că iarăşi o mamă surogat poate să spună <<am acceptat acest târg, să primesc o sumă de bani şi să port copilul vostru>> şi la sfârşit se poate pur şi simplu răzgândi, poate să şantajeze cuplul pentru mai mulţi bani”, precizează Ana Măiță, președintele fondator al Asociației Mame pentru Mame.

Printre ţările care au legalizat mamele-surogat se numără Croaţia, Olanda, Marea Britanie, Grecia sau Ucraina. În alte state, procedura este extrem de controversată, considerată drept un teren fertil pentru exploatarea femeilor, dar şi pentru traficul de copii.

Începând cu 7 iunie, colegii de la Smart Radio îți fac playlist de crescut natalitatea și te invită la Smart Love: „Țară, Țară, vrem copii!”. O mișcare adusă de BARZA.