În Statele Unite a sosit deja „al treilea val“ de Covid-19

În Statele Unite a sosit deja „al treilea val“ de Covid-19
  • Țara cea mai afectată de epidemia Covid-19 se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor în ultimele zile.
  • În Statele Unite, situația este cea mai îngrijorătoare în Midwest

Situația sănătății se deteriorează din nou peste Atlantic, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Dacă Franța și continentul european se confruntă cu un al doilea val de pandemie, Statele Unite par să înregistreze deja un al treilea.

În orice caz, în numărul de cazuri zilnice de infecții cu Covid-19, așa cum se arată în graficul de mai sus: în medie în ultimele șapte zile, țara tocmai a revenit peste limita a 50.000 de infecții noi la fiecare 24 ore. Țara a atins cel mai înalt nivel la sfârșitul lunii iulie, cu aproape 67.000 de cazuri, înainte de a coborî sub 35.000 la jumătatea lunii septembrie.

Aceste cifre par foarte mari comparativ cu primul val al epidemiei, totuși cel mai mortal, cu peste 2.000 de decese înregistrate zilnic la jumătatea lunii aprilie. Motivul este simplu: Statele Unite, ca și alte țări, și-au mărit capacitatea de testare, ceea ce a mărit în mod logic numărul de cazuri detectate.

Deocamdată, acest „al treilea val“ american nu a fost încă observat pe curba mortalității: sunt înregistrate în jur de 700 de decese zilnice, cifră care a rămas mai mult sau mai puțin constantă de la începutul lunii septembrie, față de peste 1.000 în timpul al doilea val în august. Lucrurile s-ar putea schimba rapid, deoarece mai multe state înregistrează în prezent o creștere a numărului de spitalizări.

Evoluția numărului de cazuri confirmate de Covid-19 în Statele Unite, cu media mobilă în ultimele șapte zile. (CDC)

Pentru a „ține sub control epidemia“, dr. Fauci speră la o contaminare de cinci ori mai mică

Revista New York Magazine spune ca termenul de „al treilea val“ este incorect, deoarece epidemia nu a încetat cu adevărat încă din primăvară, activându-se ici și colo la nivel local. Acest lucru e „și mai îngrijorător“, notează ziarul, deoarece se pare că își revine la un nivel deja ridicat.

La sfârșitul lunii septembrie, imunologul Anthony Fauci, consilierul Casei Albe, a considerat imperativ să se întoarcă „în următoarele săptămâni“ la pragul de 10.000 de contaminări pe zi pentru a „păstra controlul asupra acestei epidemii“. Un nivel de cinci ori mai mic decât cel observat astăzi…

Numărul de cazuri noi de contaminare pe zi (media ultimelor șapte zile) în fiecare stat al Statelor Unite. (CDC)

27 din cele 50 de state ale țării experimentează „răspândirea necontrolată“ a virusului

Pe de altă parte, alte state se confruntă cu tendințe mult mai alarmante. Acesta este în special cazul a patru dintre ele situate în Midwestul american: cele două Dakota, Montana și Wisconsin. Conform ultimelor cifre, aceste teritorii înregistrează între 45 și 73 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în fiecare zi, cu mult peste media americană (15) și în creștere constantă timp de o lună.

Dincolo de aceasta, indică site-ul Covid Exit Strategy, fondat de un grup de experți în sănătate publică, alte 23 de state se confruntă cu o „răspândire necontrolată” a virusului, chiar și la niveluri încă scăzute. Toate celelalte se află într-o situație nefavorabilă, cu excepția a două state, singurele două dintre cele 50 care au experimentat o evoluție pozitivă a epidemiei.