- Un grefier intră în contact, zilnic, cu sute de persoane din afara instituției.
- Sunt aproximativ 8.000 de grefieri în România; 20% dintre aceștia au fost infectați.
- 30% dintre grefieri au fost izolați după ce au fost contacți ai colegilor confirmați.
- Valeriu Ghiorghiță spune că strategia de vaccinare este flexibilă.
În vreme ce vaccinarea merge greu pentru medici, sunt și alte categorii de profesioniști care stau la rând. Cei mai mulți intră în contact, zilnic, cu sute de persoane.
Grefierii, de exemplu, au trimis o listă cu cei care vor să fie vaccinați, cu mult înainte de debutul campaniei. Între timp s-a schimbat și Guvernul, si răspuns tot nu au primit.
„În cadrul unui process, pot să fie și 10-20 de părți. Dacă se prezintă în sală și se audiază martori, pot să fie foarte multe persoane cu care intrăm în contact. Din informațiile pe care le avem, au fost solicitări undeva 40%-50% din personalul din sistem, bineînțeles în funcție de cum eram la serviciu.”, Cătălin Trăistaru, liderul Sindicatului Grefei Judiciare.
Nu doar grefierii cer să fie imunizați. Și angajații din turism și cei din supermarket vor să fie vaccinați. Se tem că se pot infecta oricând, în timpul jobului.
„Imediat după cadrele medicale, eu aș vedea întâi casierele de la supermarket. Care mânuiesc foarte multe și intră în contact cu sute de oameni. Sunt cel puțin la fel de expuse ca și personalul medical.”, spune Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de imunizare de la noi, susține că nu e exclus ca prioritatea la vaccin să se schimbe.
„Strategia de vaccinare este una dinamică, una flexibilă astfel încât să ne putem adapta la toate dovezile științifice.”, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.