- Ministerul Sănătății a renunțat la împărțirea spitalelor în Covid și non-Covid.
- Schimbarea este benefică atât pentru pacienți, cât și pentru medicii infecționiști.
- Medici de la mai multe specializări vor colabora pentru tratarea pacienților Covid.
La un an de la ordinul care a împărțit spitalele în Covid și non-Covid, medicii simt că presiunea ar putea să mai scadă. Ministerul Sănătății a renunțat la această împărțire, iar unitățile sanitare au 30 de zile pentru a crea circuite separate. Soluția vine într-un moment critic. În toate spitalele medicii se plâng că nu mai au unde să interneze pacienți.
Simin Florescu, manager Spital Victor Babeș: „Mai sunt doar câteva locuri pe care le păstrăm în secția de copii pentu că în momentul în care apar mame cu bebeluși, nu ai unde să-i internezi în altă parte, doar în secția respectivă.”
Noul ordin vine în sprijinul medicilor care au lucrat continuu în ultimul an în spitalele Covid. În tratarea pacienților se vor implica și medici din specializări conexe. Medicul Adrian Marinescu îți spune cum putem trece peste acest val al pandemiei.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: „E important să câștigăm timp, pacientul să fie evaluat cât mai repede și în mod clar medicul infecționist sau pneumolog nu va putea să evalueze toți pacienții din România.
Și atunci e clar că și celelalte specialități pot să ajute.”
Pacienți care ajung să dezvolte forme grave au de cele mai multe ori și alte afecțiuni. Tocmai de aceea, medicii consideră că pacientul trebuie să rămână sub supraveghere. La Iași, conducerea Spitalului Parhon a luat deja măsurile necesare pentru a asigura siguranța ambelor categorii de pacienți.
Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iași: „Ne consultăm, vorbim între noi, avem un contract cu un medic infecționist cu care ne sfătuim, suntem în contact cu medicul curant a fiecărui pacinet, dar nu cred că acestor pacienți internarea într-un spital suport covid le-ar fi fost utilă.”