• Ca regulă generală, am crezut întotdeauna că trei teste fizice pot prezice longevitatea.
  • O echipă internațională de cercetători propune ca testul de echilibru să fie inclus în controalele de rutină ale sănătății adulților în vârstă.
  • Aceștia au demonstrat că incapacitatea de a sta pe un picior timp de 10 secunde la mijlocul sau la sfârșitul vieții este legată de o aproape dublare a riscului de deces.

Ca regulă generală, am crezut întotdeauna că trei teste fizice simple pot prezice longevitatea – capacitatea de a te ridica de pe scaun fără să te folosești de brațe, de a face opt pași în șase secunde și de a te ține în echilibru pe un picior timp de 10 secunde.

O echipă internațională de cercetători, condusă de Clinimex, o clinică de medicină a exercițiilor fizice din Rio de Janeiro, și care include Bristol Medical School, propune ca testul de echilibru să fie inclus în controalele de rutină ale sănătății adulților în vârstă.

Aceștia au demonstrat că incapacitatea de a sta pe un picior timp de 10 secunde la mijlocul sau la sfârșitul vieții este legată de o aproape dublare a riscului de deces din orice cauză în următorii 10 ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Studiul include 1.702 adulți cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani la primul lor control, între februarie 2009 și decembrie 2020. În cadrul controlului, participanții au fost rugați să stea pe un picior timp de 10 secunde, fără nici un sprijin, cu partea din față a piciorului liber pe partea din spate a gambei opuse. Aceștia trebuiau să își țină brațele pe lângă corp și privirea fixată drept înainte.

Au fost permise până la trei încercări pe fiecare picior. Încearcă și tu – dar ai în apropiere ceva stabil la care să te poți întinde dacă ești în pericol să cazi.

Aproximativ unul din cinci participanți nu a reușit să treacă testul. Proporțiile celor care nu au reușit să stea pe un picior timp de 10 secunde au fost: aproape 5% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 51 și 55 de ani, 8% în rândul celor cu vârste cuprinse între 56 și 60 de ani, puțin sub 18% în rândul celor cu vârste cuprinse între 61 și 65 de ani și puțin sub 37% în rândul celor cu vârste cuprinse între 66 și 70 de ani. Mai mult de jumătate (aproximativ 54%) dintre cei cu vârste cuprinse între 71 și 75 de ani nu au reușit să finalizeze testul.

Proporția de decese în rândul celor care nu au reușit să treacă testul a fost semnificativ mai mare – 17,5% față de 4,5%. În general, cei care au picat testul aveau o stare de sănătate mai precară – mai mulți erau obezi, aveau boli de inimă, tensiune arterială ridicată și profiluri nesănătoase ale grăsimilor din sânge. Diabetul de tip 2 era de trei ori mai frecvent la aceștia.

Incapacitatea de a sta în picioare fără sprijin pe un picior timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc sporit cu 84% de deces din orice cauză în următorul deceniu.

Dr. Setor Kunutsor de la Bristol Medical School a adăugat: „Rezultatele actuale sugerează că poziția de 10 secunde pe un singur picior este un potențial instrument practic care ar putea fi utilizat în practica clinică de rutină pentru a identifica persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă cu risc ridicat de deces. Încurajăm cercetătorii care au acces la aceste date să își publice descoperirile pentru a confirma aceste rezultate.”