• 10 oameni au murit, iar alți șapte sunt în stare critică după incendiul de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț
  • Incendiul a fost stins în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului
  • În 30 de ani am avut 25 de miniștri ai Sănătății. Și 7 interimari

FILMUL TRAGEDIEI PAS CU PAS

  • ORA 18:30 Primul comunicat ISU: Foc în salonul ATI al Spitalului Județean Neamț. 8 bolnavi de COVID-19 sunt imobilizați la pat. Intră o asistentă care simte miros de fum.
  • ORA 19.00 Al doilea comunicat ISU: Focul se extinde în al doilea salon ATI. Alți 8 bolnavi de COVID-19 sunt imobilizați la pat. A doua asistentă intră să o ajute pe prima. Medicul de gardă încearcă să salveze și asistentele și pacienții în flăcări. 40% din corp îi e ars. Profund.
  • ORA 19:00 Apelul ajunge la Pompieri.
  • ORA 19.05 Pompierii au ajuns la fața locului. 8 pacienți internați într-un salon alăturat sunt evacuați. Asistentele au doar răni superficiale.
  • ORA 19.25 Intervenția pompierilor e încheiată.
  • ORA 20:35 Autoritățile anunță că 10 bolnavi au murit în foc și fum
  • ORA 21:38 Procurorii deschid anchetă penală
  • ORA 00:18 Un avionul militar pleacă de la Piatra Neamț spre Bucuresti cu medicul rănit
  • ORA 00:20 Prima ambulanță pleacă spre spitalul modular Lețcani cu pacienții COVID răniți în incendiu
  • ORA 02.15 Medicul rănit ajunge la București, să fie pregătit pentru transportul în Belgia.

Ce întrebări naște tragedia de la Piatra Neamț

  • Cum de s-a putut întâmpla tragedia?
  • Era instalația de oxigen suprasolicitată?
  • În ce spitale se poate repeta tragedia?
  • Cine se asigură că secțiile suprasolicitate ATI nu devin bombe cu ceas?
  • De ce nu avem un mecanism de transfer clar al pacienților arși în străinătate?
  • De ce e nevoie ca ministrul Sănătății să fie la locul tragediei?
  • De ce după tragediile Giulești și Colectiv suntem în aceeași situație?
  • De ce nu învățăm? De ce nu evoluăm?
  • Cine ne apără și garantează siguranța și sănătatea?

Nelu Tătaru, despre incendiul de la Piatra Neamț: Suntem toţi vinovaţi că am acceptat 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, întrebat dacă se simte vinovat de tragedia de la Piatra Neamț: ”Pentru situația de peste 30 de ani și pentru autoritățile locale și neîmplicare cred că suntem vinovați toți din această țară, nu numai sistemul medical și nu numai o autoritate locală, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală.”

Tragedia de la Piatra Neamț. Primele momente

Sâmbătă, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele două saloane aflate la etajul 2 al spitalului, conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului, potrivit IGSU.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț, respectiv:

  • ISU Neamț:1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
  • ISU Iași: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
  • ISU Bacău – 1 Autospecială pentru transport victime multiple
  • SAJ Neamț- 9 Ambulanțe tip B

Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane”, spun pompierii.

Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.
Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași.

Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.

Printre persoanele afectate se află și medicul de gardă

În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.

Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează să fie transferat duminică dimineața, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN.

Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București.

Forțe participante la intervenție

Un număr de 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

Mijloace implicate : 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.