- India se luptă cu o creștere a cazurilor de sindrom pediatric inflamator multisistemic (PIMS)
- Boala afectează copiii care s-au vindecat de COVID-19
- Peste 2.000 de cazuri de PIMS au fost raportate în India, cu 200 de cazuri doar în orașul Delhi
- Boala se manifestă, inițial, ca febră crescută, apoi duce la inflamarea organelor
Sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS) afectează copiii, între cinci și 15 ani, care s-au vindecat de COVID-19, după două până la șase săptămâni de la infecția cu coronavirus, scrie Daily Mail.
Peste 2.000 de cazuri au fost raportate în toată țara, cu 200 de cazuri doar în Delhi. Aproximativ 70% dintre copiii afectați au nevoie să fie duși la secția de Terapie Intensivă, mai ales că boala poate duce la insuficiență cardiacă, respiratorie sau renală. Specialiștii susțin că este crucial să trateze debutul bolii, când este mai ușor de gestionat.
Cercetătorii, care au monitorizat copiii diagnosticați cu PIMS, spun că cel mai frecvent simptom a fost durerea de cap, dar cei mici ar putea dezvolta și efecte secundare mai grave, cum ar fi halucinațiile sau convulsiile.
PIMS a fost asociat, inițial, cu boala Kawasaki, o afecțiune care provoacă inflamații la nivelul pereților vaselor de sânge și care afectează în principal copiii sub cinci ani.
Cazurile au fost raportate pentru prima dată în Marea Britanie, Italia și Spania în aprilie 2020 și au început să apară în SUA în luna mai.
Nu toți copiii care au dezvoltat această afecțiune au fost testați pozitiv pentru coronavirus, însă 98% dintre ei au fost testați pozitiv, ceea ce i-a făcut pe medici să creadă că ar exista o legătură.