Infectarea cu COVID-19 la toaletă, mit sau realitate? Explicația lui Răzvan Cherecheș

Sursa: Profimedia
  • Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș a explicat că SARS-CoV-2 se poate transmite și după ce utilizăm toaleta.
  • Răzvan Cherecheș a spus că există și metode de protecție: Persoana care merge la toaletă să se asigure că întotdeauna coboară capacul bolului de veceu înainte de a trage apa.
  • O persoană care vrea să intre la toaletă trebuie să aștepte cinci minute după ce a ieșit altcineva.

„Da! După ce o persoană a utilizat toaleta, dacă trage apa fără să coboare capacul bolului de veceu se creează un nor de aerosoli care conţine fecale, urină, orice s-a depus în bolul de veceu. Persoana iese din toaletă, tu intri şi inhalezi norul de aerosoli şi ai şansa să te infectezi pentru că virusul se transmite şi prin fecale”, spune expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş.

Răzvan Cherecheş afirmă că modalităţile de protecţie sunt cât se poate de simple.

Astfel, el recomandă ca persoana care merge la toaletă să se asigure că întotdeauna coboară capacul bolului de veceu înainte de a trage apa, ca să protejeze persoana care va folosi vasul mai târziu.

De asemenea, atunci când înaintea persoanei care merge la toaletă a fost o persoană este recomandat să se aştepte să treacă 5 minute înainte să intre în toaletă, „astfel încât norul de aerosoli să aibă timp să coboare pe sol”. În plus, spălarea mâinilor cu apă şi săpun trebuie să se facă întotdeauna după utilizarea toaletei.