- Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice (AMR) arată prima analiză cuprinzătoare a impactului global și estimează că rezistența în sine a provocat 1,27 milioane de decese în 2019
- Noul raport Global Research on Antimicrobian Resistance (GRAM) estimează decesele legate de 23 de agenți patogeni și 88 de combinații de agenți patogeni-medicament în 204 țări și teritorii în 2019.
- Decesele cauzate direct de AMR au fost estimate a fi cele mai mari în Africa Subsahariană și Asia de Sud, la 24 de decese la 100.000 de locuitori și, respectiv, 22 de decese la 100.000 de locuitori.
Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice (AMR) au provocat mai multe decese decât HIV/SIDA sau malarie și sunt responsabile pentru 4,95 milioane de decese.
Advertisment
Estimările pentru 204 țări și teritorii confirmă AMR ca o amenințare globală pentru sănătate, cu cele mai grave efecte în țările cu venituri mici și medii (LMIC), deși țările cu venituri mai mari se confruntă și cu niveluri alarmant de ridicate ale AMR.
Investițiile rapide în tratamente noi, măsurile îmbunătățite de control al infecțiilor și utilizarea optimizată a antibioticelor se numără printre măsurile care pot ajuta țările să își protejeze sistemele de sănătate împotriva amenințării AMR.
Recomandări
Peste 1,2 milioane de oameni – și, potențial, alte milioane – au murit în 2019 ca rezultat direct al infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice, conform celei mai cuprinzătoare estimări de până acum a impactului global al rezistenței anti-microbiene (AMR).
Raportul evidențiază necesitatea urgentă de a extinde acțiunile pentru combaterea AMR și subliniază acțiuni imediate pentru factorii de decizie care vor ajuta la salvarea de vieți și la protejarea sistemelor de sănătate, conform University of Oxford.
Noul raport Global Research on Antimicrobian Resistance (GRAM) estimează decesele legate de 23 de agenți patogeni și 88 de combinații de agenți patogeni-medicament în 204 țări și teritorii în 2019. Modelarea statistică a fost utilizată pentru a produce estimări ale impactului AMR în toate locațiile – inclusiv în cele fără date – folosind 471 de milioane de înregistrări individuale obținute din recenzii sistematice ale literaturii, sisteme spitalicești, sisteme de supraveghere și alte surse de date.
Daune provocate de AMR
Analiza arată că AMR a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese la nivel mondial și asociat cu aproximativ 4,95 milioane de decese, în 2019. S-a estimat că HIV/SIDA și malaria au cauzat 860.000 și, respectiv, 640.000 de decese în 2019.
- Rezistența la medicamente în infecțiile respiratorii inferioare – peste 400.000 de decese.
- Rezistența la medicamente în infecțiile sângelui – aproximativ 370.000 de decese.
- Rezistența la medicamente în infecțiile intra-abdominale – aproximativ 210.000 de decese.
În timp ce AMR reprezintă o amenințare pentru persoanele de toate vârstele, s-a constatat că copiii mici sunt expuși unui risc deosebit de ridicat, aproximativ unul din cinci decese atribuite AMR survin la copiii cu vârsta sub cinci ani.
Decesele cauzate direct de AMR au fost estimate a fi cele mai mari în Africa Sub-sahariană și Asia de Sud, la 24 de decese la 100.000 de locuitori și, respectiv, 22 de decese la 100.000 de locuitori.
Din cei 23 de agenți patogeni studiați, rezistența la medicamente numai în șase ( E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, S. pneumoniae, A. baumannii și P. aeruginosa ) a dus direct la 929.000 de decese și a fost asociată cu 3,57 milioane. O combinație de agent patogen-medicament – S. aureus rezistent la meticilină sau MRSA – a cauzat direct peste 100.000 de decese în 2019, în timp ce încă șase au provocat fiecare între 50.000 și 100.000 de decese.
Co-autorul studiului, profesorul Chris Murray, de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, SUA, a declarat: „Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenței anti-microbiene la nivel mondial și sunt un semnal clar că trebuie să acționăm acum pentru a combate amenințarea. Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza rezistenței la anti-microbiene până în 2050, dar acum știm cu certitudine că suntem deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut. Trebuie să folosim aceste date pentru a corecta cursul și pentru a impulsiona inovația, dacă dorim să rămânem în frunte în cursa împotriva rezistenței anti-microbiene.
Studiul complet, „Povara globală a rezistenței bacteriene antimicrobiene în 2019: o analiză sistematică”, poate fi citit în The Lancet.
Partenerii noștri