• Au fost raportate 1.373 de secvenţieri ale SARS-CoV-2.
  • Au fost descoperite 863 de cazuri de infectare cu variante noi de SARS-CoV-2.
  • Unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K.

Până la data de 11 aprilie, au fost raportate 1.373 de secvenţieri ale SARS-CoV-2 şi au fost confirmate 863 de cazuri cu variante ale virusului din categoria celor „care determină îngrijorare”, a transmis joi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. Totodată, se precizează că „există circulaţie extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice”.

Prin urmare, au fost confirmate 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 857 cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1).

„Unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, scrie INSP.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA