87 de cazuri de infectare cu varianta Delta și trei decese la pacienți confirmați cu această tulpină au fost înregistrate în România, a anunțat marți Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit datelor INSP, până în 11 iulie au fost raportate 2.373 de secvențieri. Au fost confirmate 1.776 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.655 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma și 87 cu varianta Delta.

INSP informează că până în 11 iulie au fost înregistrate 33 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 27 cu varianta Alpha și câte 3 cu variantele Gamma și Delta.

Recomandări

CINE IA LOCUL LUI DRULĂ?
ZELENSKI CERE RACHETE CU RAZĂ LUNGĂ
MOLDOVA ȘI UCRAINA PORNESC SPRE UE
FOREVER YOUNG
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI ASSANGE?
ÎNCEP FILMĂRILE LA FREAKY FRIDAY

Potrivit INSP, 49 cazuri de infectare cu varianta Delta se află în 18 focare, dintre care 13 familiale (22 cazuri) și 5 de colectivitate (27 cazuri), din 7 județe: Argeș (3), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (3), Iași (1), Teleorman (1) și București (4).

„Dintre cazurile din focare, pentru 4 a fost menționat istoricul de călătorie într-o zonă cu transmitere comunitară susținută a variantei Delta (3 în India), respectiv 1 în Finlanda. 36% (31 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată. 6% (5 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 2 în UK, 1 în Turcia, 1 în Irlanda și 1 este angatul unei firme de transport internațional; 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP“, a anunțat INSP.

Cele trei decese la pacienți cu varianta Delta au fost înregistrate la o femeie în vârstă de 72 de ani, din Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2, la un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2 și la un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2. Acesta a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta.

În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta, mai anunță INSP.