INSP: Cele 13 categorii de persoane care au prioritate la testarea pentru COVID-19

  • INSP a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.
  • Caz suspect este considerat orice persoană cu debut brusc de febră și tuse.
  • Suspectă este și orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI), care are nevoie de spitalizare peste noapte.

De asemenea, orice persoană cu debut brusc al oricăror 3 sau mai multe dintre următoarele semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) in absența unei cauze identificate sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie.

Suspectă este și orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) și care are nevoie de spitalizare peste noapte.

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

INSP recomandă testarea cu prioritate pentru următoarele 13 categorii de persoane

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz.

2. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate.

3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval.

4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare 2 săptămâni.

5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital.

6. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie.

7. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei.

8. Pacienți hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe lună.

9. Pacienți hemodializaţi simptomatici.

10. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună.

11. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal.

12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice.

13. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.