• Un studiu realizat de Universitatea Concordia (Canada) a constatat că anumite utilizări ale Instagram pot fi benefice pentru femeile cu anumite tulburări psihiatrice.
  • Această concluzie se bazează pe o serie de interviuri cu femei cu diagnostice legate de sănătatea mintală.
  • Toți cei trei pacienți au raportat că utilizarea rețelei sociale i-a ajutat să atenueze simptome precum anxietatea sau gândurile negative.

Rețelele de socializare, și în special Instagram, au fost puternic criticate în ultimii ani pentru efectele negative pe care le pot avea asupra sănătății mintale a unor persoane, în special a celor foarte tinere. Însă, deși aceste riscuri sunt documentate pe larg în literatura științifică și ar trebui luate în considerare, un studiu realizat de Universitatea Concordia (Canada) a constatat că anumite utilizări ale Instagram pot fi benefice pentru femeile cu anumite tulburări psihiatrice.

Instagram și obiceiurile digitale

Autoarea acestei lucrări, publicată în revista academică Feminist Media Studies, detaliază că această concluzie se bazează pe o serie de interviuri cu femei cu diagnostice legate de sănătatea mintală, axate pe caracteristicile și motivele pentru care acestea folosesc rețeaua socială.

În acest sens, ea susține importanța studierii obiceiurilor digitale ale acestor pacienți, având în vedere nu doar efectele nocive raportate în trecut ale rețelelor de socializare, ci și importanța rutinelor și obiceiurilor regulate (de la exerciții fizice, până la ținerea unui jurnal sau hobby-uri) în recuperarea persoanelor cu tulburări psihiatrice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Mai exact, dintre cei trei pacienți intervievați, unul suferea de o tulburare de alimentație (DE), unul de o tulburare de anxietate generalizată și DE și unul de o tulburare de anxietate legată de probleme de imagine corporală (disforie).

Utilizări diferite

Toți trei, a raportat cercetătorul, s-au implicat în consumul Instagram legat de propria sănătate mintală, deși cu caracteristici diferite. De exemplu, una dintre ele a partajat în mod activ conținut legat de propria recuperare, în timp ce celelalte două au preferat să acceseze conținut cu informații sau mesaje pozitive despre sănătatea mintală.

În orice caz, toți cei trei pacienți au raportat că utilizarea rețelei sociale i-a ajutat să atenueze simptome precum anxietatea sau gândurile negative, precum și să adopte alte obiceiuri pozitive care au contribuit la recuperarea lor. Cu toate acestea, cercetătorul susține că rețelele de socializare nu sunt neapărat pozitive pentru sănătatea mintală și avertizează asupra pericolului de a direcționa fonduri de la resursele de sănătate mintală către instrumente de autoîngrijire”, care ar trebui, în orice caz, să completeze munca profesioniștilor.