• Gabriel Todea este manager Nutriento.
  • El este adept al dezvoltării personale și a învățării continue, dar și un un lider care crede într-o abordare orizontală în relația cu angajații.
  • Ei merg preponderent cu produse homemade și locale.

Cu o vastă experiență în HoReCa și militant al unui stil de viață sănătos, Gabriel Todea este manager Nutriento. Mai mult decât atât, este adept al dezvoltării personale și a învățării continue, dar și un un lider care crede într-o abordare orizontală în relația cu angajații. Ne-am propus să aflăm mai multe despre el și despre conceptul Nutriento pe care îl coordonează, iar rezultatul îl vedeți mai jos.

Să începem cu începutul: cine ești și care a fost parcursul profesional sau chiar personal care te-a adus la Nutriento?

Sunt un simplu băiat de 24 de ani, cu o experiență de peste 7 ani în domeniul HoReCa. Pot să zic că domeniul acesta mi-a schimbat viața și că am intrat de tânăr în el. Am trecut prin toate posturile, iar ideea pe care au avut-o Cătălin și Virgil de a aduce stilul de viață sănătos cât mai aproape de oameni m-a făcut să accept provocarea Nutriento și să fac parte dintr-o echipă care consideră că un om merită să fie sănătos.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ești adeptul unui stil de viață sănătos. Așa a fost dintotdeauna?

Am început prin a practica sport: la vârsta de 10 ani jucam baschet, la vârsta de 13 ani jucam fotbal, la 14 ani mergeam la rugby, și undeva la 16 ani am început să merg la sală, deci am intrat în domeniul fitness. Da, duc un stil de viață sănătos, sunt atent la ce mănânc, sunt atent la ce consum și cât consum, iar din rutina mea zilnică nu lipsește sportul.

Consideri că un stil de viață sănătos înseamnă să fii strict cu propria persoană sau există flexibilitate?

Există și o oarecare flexibilitate, însă consider că un stil de viață sănătos este un stil de viață fericit, longeviv și plin de bunăstare care nu neapărat ar putea fi caracterizat prin limite sau restricții.

Ai observat o creștere în consumul de produse sănătoase la nivel local? Crezi că e vorba de un trend care se va stinge în timp?

Este vorba de o mișcare care abia acum începe. Raportat la ultimii doi ani în care noi am început să promovăm un stil de viață sănătos prin preparate sănătoase, locale și fără zahăr pe care le facem la Nutriento, am observat o oarecare creștere inclusiv în rândul bărbaților, ceea ce în primii doi ani nu am văzut. Nu este un trend care să se stingă, ci unul care abia acum începe! Cred asta pentru că oamenii își dau singuri seama că ducând un stil alimentar sănătos automat au o viață mai fericită. Totodată, nu cred că fericirea este neapărat legată de alimentație, însă este o parte integrantă a acesteia. Fericirea ar fi practic stare de bine, împlinire, liniște, calm, concentrare. Și da, toate aceste elemente sunt direct legate de alimentație.

Care sunt elementele de bază în adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos?

În primul rând, alimentația. Sportul, odihna, cât și dezvoltarea personală. Echilibrul vine de la sine- corpul tău îți spune când are nevoie să mănânce și cât are nevoie să mănânce, când trebuie să facă sport și ce sport trebuie să facă, la ce ritm, cât de mult. Ce avem noi de făcut e să ascultăm, iar restul vine de la sine.

Ce crezi că scapă oamenilor când vine vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos?

Alocarea timpului de gătit, alocarea timpului pentru curățenie după gătit, un program bine pus la punct în care să fie inclus și sportul, doar că oamenii preferă mult mai des să fie veseli decât să fie bucuroși- veselia vine din pahar, bucuria vine din suflet.

Cât de mult te implici în procesul creativ de construire a produselor Nutriento?

În procesul creativ nu pot să spun că sunt cel mai implicat, cu excepția băuturilor. Pe partea de mâncare, Adrian este persoana creativă de la noi din echipă. Însă eu mă ocup de tot procesul logistic și de toată partea operațională de care Adi are nevoie când vrea să creeze ceva. Pe partea de băuturi, menționez că am încercat să țin produsele cât mai locale posibil. La smoothie-uri, unde nu există o foarte largă gamă de ingrediente locale, am explorat zona tropicală cu lapte de cocos, produse cu ananas, acai. În schimb, pe partea de juice-uri, ne concentrăm pe un fruct local, la un superaliment, deci practic ne propunem ca băutura să fie un pahar plin cu arome.

Care sunt așteptările pe care le ai de la produsele Nutriento?

Să aducă zâmbetul pe buze clienților.

Ce este absolut necesar de știut despre Nutriento?

Suntem unici pentru că nu folosim zahăr, nu folosim uleiuri rafinate, avem conceptul validat de nutriționiști, ne consultăm cu ei în crearea meniurilor, dar și cu cheful bucătar care la rândul său este vegan și duce un stil de viață sănătos. Mergem preponderent cu produse homemade și locale. Punem accent pe calitate, nu pe cantitate.

Ne imaginăm că cineva consumă acum pentru prima oară un produs Nutriento. Care e impresia cu care îți dorești să rămână?

Să aibă impact asupra modului în care își va continua ziua. Mai precis, dacă și-a cumpărat un obiectiv, să zicem Energy & Stamina, ziua sa să fie plină de energie, vitalitate și de stare de bine din momentul în care consumă preparatul și până la finalul zilei.

Ce NU este Nutriento?

Nu este grăbit, nu este un lucru făcut să fie și nu este un concept dezinteresat. Prin Nutriento ne propunem să răspundem nevoilor și obiectivelor reale pe care și le impun cei care ajung la noi.

În acest moment ne confruntăm cu o piață saturată de sare și grăsimi, iar alternativele sănătoase sunt prea puține. Acesta este un aspect care nu îndeamnă consumatorul spre responsabilizare, ci limitează oferta și alimentează obiceiuri nesănătoase prin faptul că încurajează tentațiile de moment. Iar acest aspect nu face decât să contribuie la cimentarea problemelor alarmante legate de sănătatea populației.

Nu condamnăm scăpările de moment, ca să fie foarte clar. Nu asta vrem să transmitem. Accentuez faptul că există mai multe tipuri de mâncare precum comfort food, soul food, hearty food, diferențierea dintre ele fiind destul de subtilă. Ce e important de reținut este impactul pe care mâncarea o are nu doar asupra corpului, ci și asupra minții. Iar tocmai pentru că suntem conștienți de multiplele nevoi de consum, meniul nostru răspunde atât nevoilor setate pe obiective, cât și a celor care țin de confort. Toate într-o variantă sănătoasă.

Imaginează-ți dacă vrei o zonă foarte aglomerată din oraș. Nu acolo vei găsi Nutriento, ci într-o zonă cu verdeață care îți conferă un moment de reconectare cu sinele. Nutriento este a mindful eatery.

Produsele Nutriento răspund unor nevoi din piață sau conturează o nișă complet diferită?

Răspund nevoii de mâncare sănătoasă pe care o are piața în momentul de față.

Care crezi că sunt rezervele oamenilor în ceea ce privește o alimentație bazată pe produse vegetale?

Eu am redus considerabil consumul de carne de aproximativ o lună și jumătate, mai precis, am mâncat de două ori doar carne în acest timp. Nu i-am simțit lipsa, din contră, am prins mai multă energie, sunt mai concentrat, sunt mult mai activ. Din punctul meu de vedere, oamenii care sunt reticenți la a încerca măcar un preparat vegan nu vor să facă nicio schimbare, sunt plafonați la ceea ce sunt acum.

Cea mai mare provocare în a face trecerea spre o dietă vegană în momentul de față este faptul că românilor le-ar lipsi sentimentul de a merge la un grătar. Acolo văd cea mai mare reticență- când te întâlnești cu prietenii și e cald afară, primul gând e acela de a merge la grătar. E greu să înlocuiești micii cu un dovlecel, deci e foarte greu de ieșit din această bulă a cărnii care sfârâie pe cărbuni și de a o înlocui cu o vânătă- e inacceptabil în societate, chiar dacă din punct de vedere al impactului asupra sănătății, acesta nu există.

Hai să aprofundăm rolul tău la Nutriento. Ce înseamnă să fii un bun lider? Cum te asiguri că echipa e una aliniată la aceleași principii, fără a diminua individualitatea?

Rolul meu la Nutriento e să mă ocup de tot ce înseamnă buna funcționare a organizației. Să fii prieten cu toată lumea, să fii un bun exemplu și să lucrezi mai mult decât toți- asta înseamnă să fii un bun lider din punctul meu de vedere. Cum mă asigur că echipa e aliniată principiilor? Nu este neapărat vorba de alocarea de timp acestui aspect, ci e vorba de sentiment. Mai precis, din momentul în care am interviul de angajare cu oricare din oamenii din echipa mea, am simțit că vor să facă parte din această echipă, că vor să se dezvolte și că nu așteaptă doar ziua de salariu. Consider că oamenii pe care îi am acum la Nutriento și de care sunt direct răspunzător sunt niște oameni foarte capabili care înțeleg foarte bine conceptul și alături de care pot să mut munții. Aș mai adăuga partea în care mă consider prieten cu absolut toți.

Care sunt ambițiile profesionale pe care ți le-ai propus în viitorul apropiat?

Încă de acum 7 ani concurez foarte tare cu mine însumi și nu există să-mi spun că nu pot să fac ceva ce mi-am propus. E posibil să spun că nu pot să fac ceva când mi se propune ceva, dar pe măsură ce analizez și gândesc la rece oportunitatea, trec la acțiune și fac chestia respectivă. Ambițiile mele profesionale înseamnă să ajung cât mai sus comparându-mă cu mine însumi- mai bun decât am fost ieri, mai bun decât am fost alaltăieri și să las loc de îmbunătățire pentru mâine. Pot să spun că ador să lucrez și îmi propun să fiu mai bun decât am fost până ieri. Recent a avut loc prima ediție Untold la care am participat și m-am gândit cât de greu și cât de intens o să fie, dar și câtă muncă va implica. Într-adevăr, am lucrat 3 săptămâni pentru acest proiect și mă gândeam că e cea mai grea chestie pe care am făcut-o vreodată! Până în momentul când s-a terminat.

Inițial plănuisem să-mi iau liber două zile, dar pe care nu mi le-am luat din cauză că am avut un gând: ”S-a terminat Untold, acum ce fac? Aceleași lucruri pe care le făceam înainte? Deja știu să fac asta, o fac bine și o fac de mult timp.” Îmi trebuia partea aceea de provocare, de ceva nou. Acum mă gândesc la următoarele activități pe care le vom derula la Nutriento și pe care le vom anunța în curând.

Cum arată o zi obișnuită pentru tine?

E foarte simplu- o zi obișnuită pentru mine este o zi în care mă trezesc, fac sport, meditez, mănânc, verific mailul, citesc, îmi organizez ziua, dar mai presus de orice, mă bucur de tot ceea ce a rezervat pentru mine ziua respectivă și mă asigur că totul decurge cât mai lin posibil.

Lasă-ne cu un gând de final

Ai mai văzut o persoană sănătoasă din toate punctele de vedere care să ducă o viață nefericită?