• Ghețarii din Groenlanda sunt contaminați cu mercur
  • Mercurul din ghețari este de origine naturală
  • Simptomele intoxicației cu mercur apar la nivel neurologic

Ghețarii din Groenlanda sunt contaminați cu mercur, iar acesta ajunge în oceane o dată cu topirea gheții.

Nivelul de mercur care se regăsește în mod normal în natură este de 10 nanograme la un litru. În Groenlanda, expedițiile lui Jon Hawkings au descoperit că apa provenită din ghețari avea o concentrație de 150 de naograme pe litru.

Măsurătorile au fost făcute în 2012, în 2015 și în 2018. Problema este că ghețarii se topesc în ritm accelerat, iar acest mercur ajunge în apele oceanelor. Un întreg ecosistem este contaminat, iar mercurul ajunge în pește, iar Groenlanda este unul dintre principalii furzori de creveți, halibut și cod la nivel mondial.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Problema este că acest pește poate ajunge la noi. Este interzis comerțul cu pește din zone despre care se știe că sunt contaminate. Dar despre mercurul care provine din topirea calotei glaciare abia acum încep să existe studii.

Cum îți dai seama că te-ai intoxicat cu mercur?

Medicul Radu Țincu a explicat că mercurul se depune în timp, iar principalele simptome care apar sunt la nivel neurologic.

Forma de mercur care se acumulează la nivelul corpului este metil-mercurul, el se acumulează la nivel creierului, simptomatologia este una neuro-cognitivă, pornind de la o stare de oboseală, incapacitate de concentrare, afectarea memoriei, afectarea atenției, irascibilitate, insomnie, apariția unor furnicături la nivelul membrelor superioare și inferioare”, a spus, la Aleph News, medicul Radu Țincu.