• Ionuţ Anghel are o boală gravă de plămâni şi are nevoie urgent de un transplant pulmonar
  • Pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar sunt încă 8 pacienţi
  • Ionuţ nu poate face transplant pulmonar din cauza lipsei donatorilor
  • Dr. Radu Zamfir, Directorul ANT: Avem discuţii cu omologii noştri din Italia pentru transplantul pulmonar

Vreau să-ţi spun povestea lui Ionuţ Anghel. Pentru asta, întâi respir adânc. Eu am norocul să pot face asta. El, nu. Îl văd. Are un aparat care îl ajută să respire. Se numeşte complicat concentrator de oxigen. Simplu, pentru el este viaţă.  Plămânii lui funcţionează la o capacitate de doar 15%, astfel că orice efort e povară pentru el. “E mai aproape aparatul ăsta decât soţia mea”, îmi spune.

Fără acel aparat, lui Ionuţ i se termină aerul. Aşa spune cu un surâs mai degrabă amar.  Are o boală pulmonară obstructiv-cronică şi are nevoie urgentă de un transplant pulmonar. Ionuţ este trecut pe o listă de aşteptare. Ca el mai sunt alţi 7 pacienţi care aşteaptă un transplant pulmonar care să le salveze viaţa. Oameni pentru care fiecare zi care trece înseamnă şi mai multă deznădejde.

Pentru medicul Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, soarta acestor oameni este o prioritate. Din cauza epidemiei de Covid însă, spune medicul Zamfir, în multe centre acreditate pentru donare multi-organ au devenit imposibile operaţiile de transplant, pentru că s-au infectat tocmai salvatorii, adică medicii. Aşa a fost de exemplu, la Deva. În plus, nu sunt donatori.  Medicul Zamfir caută cu echipa sa soluţii pentru ca aceşti pacienţi să poată face operaţiile în străinătate, însă un acord concret mai durează. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

”Seară de seară stau de vorbă cu soţia despre cum ar fi…să ne sune telefonul, să ne cheme la transplant, stăm şi aşteptăm, încă mai avem o minimă speranţă, avem un copil de doi ani şi este datoria mea morală să lupt atât interior, cu boala care mă chinuie, cât şi în  exterior, cu cei care ar trebui să facă viaţa posibilă. Aşteptarea este foarte grea, pentru că ea mă vede pe mine că am seri când nu mă pot da jos din pat să merg la toaletă, pentru că rămân fără aer”, spune Ionuţ Anghel, în vârstă de 33 de ani.

De cealaltă parte, uite ce spune medicul Radu Zamfir, Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: ”Avem în derulare discuţii cu partea ungară, pentru efectuarea acestui tip de transplant acolo, dar, la momentul de faţă discuţiile stagnează cumva, mai curând, la momentul de faţă, încurajator este dialogul pe care l-am avut cu omologii noştri din Italia. Cu siguranţă sunt nişte impedimente legate şi de această pandemie, pentru că transplantul pulmonar este foarte susceptibil la contactarea acestor infecţii respiratorii”.