Ipoteza unor medici din întreaga lume: Covid-19 poate declanșa o formă de diabet

  • Covid-19 ar putea provoca diabetul de la zero, crede Francesco Rubino, cercetător în diabet la King’s College din Londra
  • Relaţia periculoasă dintre diabet şi Covid-19 este studiată de medici şi oameni de ştiinţă din întreaga lume
  • „Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri. (…) Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet“, a spus dr. Robert Eckel

Covid-19 ar putea provoca diabetul de la zero, crede Francesco Rubino, cercetător în diabet la King’s College din Londra.

Iată și unul din exemplele care îi determină pe experți să investigheze. Mario Buelna, un american de 28 de ani, a fost iniţial diagnosticat cu Covid-19. Două săptămâni mai târziu, după ce părea a se recupera, s-a simţit slăbit şi a început să vomite. La 3 dimineaţa, în 1 august, a leşinat pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona.

Paramedicii l-au dus la un spital din apropiere, unde a fost internat la terapie intensivă. I-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor – diabetul de tip 1 – l-a uimit şi l-a speriat. Nu avea antecedente de boală.

„Covid a declanşat-o“, a spus Buelna că i-au transmis medicii.

Relaţia periculoasă dintre diabet şi Covid-19 este studiată de medici şi oameni de ştiinţă din întreaga lume. Mulţi experţi sunt convinşi că Covid-19 poate declanşa apariţia diabetului – chiar şi la unii adulţi şi copii care nu au factorii de risc, scrie Reuters.

În iulie, oficialii din domeniul sănătăţii din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu Covid-19 aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfăşoară în ambele sensuri.

„Covid-19 ar putea provoca diabetul de la zero“, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra.

În plus, Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA finanţează cercetează modul în care coronavirusul poate provoca creșterea zaharurilor din sânge şi diabet.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri. (…) Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet“, a spus dr. Robert Eckel, de la Asociaţia Americană a Diabetului.