Iran. Otrăvirea fetelor în școli continuă

FOTO - Twitter
  • Sâmbătă au fost raportate noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene în cel puțin cinci provincii din țară, fapt ce ridică îngrijorări cu privire la siguranța elevilor în școli.
  • Guvernul iranian a anunțat că a lansat o anchetă pentru a determina originile acestei intoxicații, însă până în prezent nu au fost făcute publice informații cu privire la eventualele arestări.
  • În ultimele trei luni, sute de cazuri de intoxicații cu gaze au fost raportate în numeroase unități școlare din Iran, inclusiv în orașul Qom.

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene au fost raportate, sâmbătă, în cel puţin cinci provincii de mass-media, în timp ce misterul persistă asupra acestui caz de otrăvire care provoacă o puternică emoţie în ţară, potrivit Le Figaro.

Zeci de tinere au fost transferate la spitale din provinciile Hamedan (vest), Zanjan şi din Azerbaidjanul istoric (nord-vest), Fars (sud) şi Alborz (nord), au relatat agenţiile Tasnim şi Mehr.

Starea generală de sănătate a acestor eleve, care suferă de tulburări respiratorii, ameţeli sau dureri de cap, nu este considerată gravă, potrivit acestora.

Sute de cazuri de otrăvire cu gaz

În total, în ultimele trei luni au fost raportate câteva sute de cazuri de intoxicare cu gaze în zeci de unităţi, inclusiv în oraşul sfânt Qom.

Acest caz misterios a provocat mobilizări ale părinţilor îngrijoraţi, care cer autorităţilor să acţioneze.

Preşedintele Ebrahim Raisi a cerut vineri Ministerului de Interne şi Informaţii „să combată complotul inamicului care urmăreşte să creeze panică şi disperare în populaţie”. Nu a dat nicio indicaţie despre identitatea acestui „inamic”.

Autorităţile au criticat drept o imixtiune în treburile ţării, apelul lansat vineri de diplomaţia germană de a elucida „orice caz” „şocant” de otrăvire. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, de asemenea, o „investigaţie transparentă” şi concluzii publice.

Anchetă privind originea intoxicației

Guvernul a anunţat o anchetă cu privire la originile intoxicării, dar nu au fost anunţate arestări în acest moment.

Săptămâna trecută, un oficial al Ministerului Sănătăţii a explicat că „anumiţi indivizi” urmăresc prin aceste acţiuni „să închidă toate şcolile, în special pe cele de fete”. Această versiune nu a fost împărtăşită şi de alţi responsabili.

Acest caz vine în momentul în care Iranul este zguduit de o mişcare de protest după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără reţinută de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care impune femeilor vălul.