• În Italia, categoriile de populație cele mai expuse la Covid-19 vor primi un vaccin la sfârșitul lunii ianuarie.
  • Ministrul italian al Sănătății spune că această campanie „va necesita o mobilizare extraordinară”.
  • 16% dintre italieni spun că vor refuza vaccinul, în timp ce 42% vor aștepta să-i fie măsurată mai întâi eficacitatea.

Italia va începe o „campanie de vaccinare fără precedent” la sfârșitul lunii ianuarie, începând cu categoriile de populație cele mai expuse la Covid-19, a anunțat sâmbătă ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza.

Campania „se va desfășura spre sfârșitul lunii ianuarie, când sperăm să putem primi primele doze destinate celor mai expuse categorii”, a declarat ministrul la Congresul farmaciștilor italieni. Această „campanie de vaccinare fără precedent (…) va necesita o mobilizare extraordinară a tuturor forțelor implicate”, a completat Speranza.

Neîncredere în vaccin

În timp ce mișcarea împotriva vaccinărilor are numeroși adepți în Italia, ministrul a reamintit că „vaccinurile au reprezentat un salt înainte în istoria omenirii”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Astăzi vorbim despre o posibilitate concretă. În scurt timp vom putea avea acest instrument și acest lucru ne oferă măsura capacității ființei umane de a reacționa în fața unei provocări atât de mari”, spune Roberto Speranza.

Vineri, Comitetul tehnico-științific, un organism public responsabil de consilierea guvernului în politica sa de combatere a pandemiei, a reamintit că „implicarea agenției italiene pentru medicamente și a agențiilor internaționale de reglementare ne oferă garanții cu privire la siguranța vaccinului”.

Teama de lipsa dozelor necesare

Această declaratie a venit după ce un renumit virusolog, Andrea Crisanti, foarte prezent în mass-media, a declarat: „În mod normal este nevoie de cinci până la opt ani pentru a produce un vaccin și, prin urmare, cel din ianuarie, nu, eu nu il voi face”.

Potrivit unui sondaj al Institutului Ipsos pentru canalul de televiziune La7 făcut public marți, 16% dintre italienii chestionați spun că vor refuza vaccinul care va fi disponibil în 2021 și 42% vor aștepta să-i măsoare mai întâi eficacitatea. Doar o treime dintre ei au răspuns că vor face acest lucru „de indata ce va fi disponibil”. În plus, 58% consideră că nu vor fi destule doze pentru toată lumea.

Italia, prima țară europeană care a fost lovită puternic de primul val al coronavirusului, a înregistrat până acum cel puțin 1,34 milioane de cazuri, dintre care peste 48.000 au fost fatale. Peninsula este în prezent împărțită în diferite zone, în funcție de riscurile pandemiei, variind de la roșu la galben până la portocaliu. În intreaga țară se aplica o stingere între orele 22:00 și 05:00.