• Oamenii de știință de la UGR au realizat un studiu care analizează trăsăturile de personalitate cu alopecia areata.
  • Acest tip de alopecie este cauzat de faptul că sistemul imunitar nu recunoaște foliculii de păr ca fiind ai săi.
  • Originea acestei afecțiuni nu este cunoscută în detaliu, dar se pare că este influențată atât de gene, cât și de factori de mediu”.

Grupul de cercetare clinică și translațională în dermatologie al Institutului de Cercetări Biosanitare din Granada și oamenii de știință de la UGR au realizat un studiu care analizează pentru prima dată trăsăturile de personalitate cu alopecia areata, pierderea părului într-o zonă localizată sau difuză a scalpului și în alte locații, găsind o asociere care implică un impact asupra calității vieții pacienților”.

De ce apare alopecia areata?

Acest tip de alopecie este cauzat de faptul că sistemul imunitar nu recunoaște foliculii de păr ca fiind ai săi. Originea acestei afecțiuni nu este cunoscută în detaliu, dar se pare că este influențată atât de gene, cât și de factori de mediu”.

O personalitate stresată sau de tip D (TDp) este definită printr-o combinație de inhibiție socială și afectivitate negativă, fiind asociată cu o calitate scăzută a vieții și a fost studiată de același grup de cercetare în alte boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau urticaria cronică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Până în prezent, potențiala asociere dintre acest tip de alopecie și TDp nu a fost analizată, astfel încât scopul acestui studiu a fost de a compara prevalența acesteia din urmă în rândul pacienților cu această boală și al persoanelor sănătoase. De asemenea, a urmărit să analizeze impactul TDp asupra pacienților cu alopecie areata în ceea ce privește alterarea stării de spirit, a calității vieții și a sexualității”, așa cum a detaliat Consiliul de Administrație în nota acestui institut de cercetare.

Rezultatele studiului

Principalele rezultate ale acestui studiu relevă o prevalență mai mare a TDp la pacienții cu această alopecie decât la persoanele sănătoase, precum și o rată mai mare de anxietate, depresie și o calitate mai slabă a vieții”. De asemenea, produce o deteriorare mai accentuată a vieții sexuale la femei”.

Această cercetare efectuată la Unitatea de trichologie a Serviciului de Dermatologie al Spitalului Universitar Virgen de las Nieves subliniază necesitatea unei abordări holistice și cuprinzătoare a acestei patologii”, în care diagnosticarea timpurie este importantă pentru tratamentul adecvat al alopeciei și al comorbidităților asociate, cum ar fi anxietatea și depresia”.

Echipa științifică, al cărei cercetător principal este Dr. Salvador Arias Santiago, este formată din cercetători clinici și fundamentali orientați spre o mai bună înțelegere a bolilor inflamatorii și oncologice ale pielii și spre traducerea clinică a unor progrese terapeutice în domeniul terapiilor avansate.