Japonia a suspendat utilizarea a aproximativ 1,63 milioane de doze de vaccin Moderna din cauza contaminării, transmite BBC.

Ministerul Sănătății din Tokyo a declarat că au fost găsite „materiale străine” în unele doze dintr-un lot de aproximativ 560.000 de fiole.

Takeda Pharmaceutical, care vinde și distribuie vaccinul în Japonia, a declarat că Moderna a suspendat trei loturi „dintr-un exces de precauție”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Compania a indicat care ar putea fi o cauză probabilă: dozele au fost produse pe aceeași linie de producție, în același timp, în Spania.

„Până în prezent, nu au fost identificate probleme de siguranță sau de eficacitate”, a declarat Moderna, adăugând că va colabora cu autoritățile de reglementare și cu Takeda pentru a investiga problema în continuare.

Nu există detalii despre ce sunt „obiectele străine”, dar Takeda le-a descris ca fiind particule, după care a spus că a efectuat o examinare de urgență.

Rapoartele de contaminare au venit, de asemenea, de la alte șapte centre de vaccinare, potrivit ziarului Japan Times, 39 de flacoane (sau 390 de doze) s-au dovedit a fi afectate.

Ministerul Sănătății a publicat numerele loturilor (3004667, 3004734 și 3004956), astfel încât persoanele care au primit vaccinul înainte de suspendare să poată verifica dacă au primit o injecție potențial contaminată, a adăugat Japan Times.

Japonia se luptă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID, alte opt prefecturi fiind plasate miercuri sub stare de urgență.

Capitala Tokyo găzduiește în prezent Jocurile Paralimpice.

Țara a aprobat deja utilizarea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca – a început să folosească Moderna abia în luna mai.

Puțin peste 40% dintre japonezi sunt complet vaccinați și aproximativ 50% au primit o doză.