• Compania americană Johnson & Johnson întrerupe livrările de vaccin în Europa.
  • SUA au anunțat că vor suspenda pe termen nedeterminat imunizarea cu acest ser.
  • Valeriu Gheorghiță: Este foarte importantă recomandarea EMA.

Compania americană Johnson&Johnson întrerupe livrările de vaccin în Europa, după ce Statele Unite ale Americii au anunțat că vor suspenda pe termen nedeterminat imunizarea cu acest ser. Această stopare va fi una temporară și survine după ce mai multe persoane cărora le-a fost administrat serul, au dezvoltat reacții adverse.

Valeriu Gheorghiță spune că în astfel de momente importantă este recomandarea EMA. Totodată, el afirmă că vaccinarea cu J&J a fost pusă pe pauză din motive de precauție.

„Am văzut această informație (privind solicitarea FDA de întrerupre a vaccinării cu Johnson & Johnson în SUA – n.r.). Așteptăm o recomandare de la Agenția Europeană a Medicamentului și dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, marți.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

El consideră că din moment ce FDA a recomandat acest lucru, EMA va face cât de curând o precizare, mai ales că în Europa nu s-a folosit acest tip de vaccin.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a mai spus că frecvența acestor cazuri de evenimente trombotice după utilizarea serului de la Johnson&Johnson par a fi de circa un caz la un milion, o frecvență extrem de rară.

Adrian Marinescu spune că în primul rând trebuie să mergem pe ideea că persoana care se vaccinează să fie în siguranță.

Adrina Marinescu: „Chiar dacă vorbim de reacții adverse foarte rare, trebuie să pornim de la ideea că persoana care se vaccineaza să fie în siguranță”

În România ar fi trebuit să ajungă în această săptămână 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson.