• Cele mai multe teste au fost făcute în București, aproximativ 4.939 pe zi
  • În județul Cluj se fac în medie 1.066 de teste pe zi
  • Și în Timiș se fac în jur de 1.100 de teste zilnic

Incidența este cea mai importantă cifră la care ne raportăm în acest moment, dar nu știm dacă reflectă amploarea epidemiei în fiecare județ în parte. Pe baza incidenței poți sau nu să ieși din casă, poți sau nu să îți faci cumpărăturile sau să mergi la masă la restaurant. În plus, se închid afaceri și se pierd locuri de muncă.

Cel mai mult s-a testat în București, în medie 4.939 de teste pe zi au fost făcute, iar incidența a ajuns la 3,68 de cazuri la mie. În București sunt 1,8 milioane de locuitori. În județul Cluj, cu o populație de două ori și jumătate mai mică decât cea din București, s-au făcut, în medie, 1.066 de teste pe zi, de patru ori mai puține. Iar incidența a ajuns la 3,55 de cazuri la mie.

Și în Timiș, unde populația este aproape cât cea din Cluj, s-au făcut tot în jur de 1.100 de teste pe zi, iar incidența acum este de 2,46 cazuri la mie. În Timișoara abia a scăzut sub 3 și încep să fie ridicate restricțiile. Ne uităm la județele Timiș și la Suceava, cu o populație asemănătoare și cu cea mai mică incidență din țară, de 0,55. Media testărilor din Suceava a fost de două ori mai mică decât în Timiș.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Mai putem face o comparație, între București și Giurgiu. E drept că în Giurgiu sunt numai 265.000 de locuitori, dar o cifră care spune multe este că s-au făcut, în medie, numai 96 de teste pe zi în ultimele două săptămâni.

Cifrele incidenței

  • București – 3,67
  • Cluj – 3,55
  • Timiș – 2,42
  • Suceava – 0,55
  • Giurgiu – 1,71

Cu cât se testează mai mult, cu atât incidența este mai mare. Dar dacă ne uităm la Giurgiu și la București nu putem să nu ne întrebăm dacă o parte din locuitorii județului nu se pozitivează în București sau au domiciliul real aici și contribuie la calcularea incidenței. Sunt foarte mari diferențe între județe. În unele dintre ele, cum ar fi Covasna, Sălaj, Caraș-Severin, nu se face niciun test duminică. Așa că nu putem să nu ne întrebăm:

Cât de relevantă este incidența atunci când sunt instituite restricțiile?

Când vom ajunge la o uniformizare a numărului de teste făcute?

Câte teste făcute în marile orașe aparțin, de fapt, oamenilor din alte județe?