Judeţul cu cei mai mulți donatori de plasmă hiperimună: una din 17 persoane vindecate e solidară

Sursă foto: Profimedia
  • Judeţul Galaţi este pe primul loc în ţară la solidaritate: 1 din 17 gălăţeni vindecaţi de COVID-19 a donat plasmă hiperimună.
  • Galaţiul este unul dintre cele mai afectate judeţe de epidemia de COVID-19.
  • Procentul ar fi fost mai mare dacă de la donare nu ar fi fost excluşi donatorii incompatibili.

1 din 17 gălăţeni vindecaţi de COVID-19 a donat plasmă hiperimună. Statistica a fost făcută de producătorul de echipamente care a livrat în toată ţara cele 18 aparate de plasmafereză, cu ajutorul cărora este recoltată plasma. Numărul donatorilor ar fi fost mai mare, dar unii voluntari au fost respinşi în urma testelor făcute de medici.

„Am aflat că la Galaţi stăm foarte bine la procentul de donatori de plasmă. Informaţia ne-a venit de la societatea care a livrat echipamentul la Galaţi. Au aparate în toată ţara, ei au stabilit că centrul de Transfuzii din Galaţi este pe primul loc. Au lăudat echipa de la Galaţi pentru că a reuşit să-i mobilizeze pe donatori. Pe locul doi este centrul de la Piteşti, acolo au circa cinci pacienţi la suta de vindecaţi. Rezultatele sunt îmbucurătoare în condiţiile în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la recoltarea de plasmă convalescentă”, a explicat medicul Alexandru Nechifor.

Statisticile spun că în judeţul Galaţi sunt 691 de persoane care s-au infectat cu virusul COVID-19 de la începutul epidemiei. Din acestea, 85 de persoane au murit, iar 417 au fost declarate vindecate. Cifrele donatorilor situează judeţul Galaţi pe primul loc în plan naţional, iar autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să continue să vină la donare.

„Galaţiul pe primul loc la solidaritate. Avem cei mai mulţi donatori de plasmă hiperimună la suta de pacienţi vindecaţi de coronavirus. Este o veste bună, care bucură o întreagă comunitate. Avem deja 24 de oameni de bună credinţă care au donat pentru salvarea gălăţenilor aflaţi în stare gravă. Nu au donat doar plasmă, ci şi un pic de speranţă şi încredere celor aflaţi pe un pat de terapie intensivă”, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.