• Cercetările asupra pacienților din Wuhan dezvăluie efectele COVID de lungă durată, 11% dintre ei rămânând acasă, fără a merge din nou la locul de muncă.
  • Studiul sugerează că pacienții COVID-19 care au fost externați din spital tind în continuare să aibă o stare de sănătate și o calitate a vieții mai proaste decât populația generală.
  • La șase luni după ce s-au îmbolnăvit inițial, 68% dintre pacienți au raportat cel puțin un simptom COVID de lungă durată.

Un studiu efectuat pe pacienții spitalizați cu COVID-19 în Wuhan, China, a arătat că peste jumătate dintre aceștia mai aveau cel puțin un simptom cauzat de virus doi ani mai târziu după îmbolnăvire, în comparație cu 68% la șase luni după infecție.

Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu au avut simptome ale virusului pe termen lung – cum ar fi oboseala și dificultățile de somn – la doi ani distanță, au avut o calitate mai slabă a vieții și le-a scăzut capacitatea de a face exerciții fizice, au avut mai multe probleme de sănătate mintală și o utilizare mai mare a serviciilor de asistență medicală în comparație cu cei care nu aveau simptome de COVID pe termen lung.

În general, pacienții care s-au vindecat de COVID-19 au avut tendința de a avea o stare de sănătate mai proastă la doi ani, în comparație cu populația generală, ceea ce indică faptul că unii pacienți au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera complet.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Studiul, publicat în The Lancet Respiratory Medicine, a inclus 1.192 de participanți, care au fost spitalizați cu COVID între 7 ianuarie și 29 mai 2020. Impactul pe termen lung al COVID-19 asupra sănătății a rămas în mare parte necunoscutdeoarece cele mai lungi studii de până acum s-au întins pe o perioadă de aproximativ un an. Lipsa unor date de referință privind starea de sănătate înainte de COVID-19 și a unor comparații cu populația generală în majoritatea studiilor a făcut, de asemenea, dificilă determinarea gradului de recuperare a pacienților cu COVID-19.

Autorul principal, profesorul Bin Cao, de la Spitalul Prieteniei China-Japonia, China, a declarat: „Rezultatele noastre indică faptul că pentru o anumită parte a pacienților spitalizați este posibil să fi eliminat infecția inițială, dar pentru alții este nevoie de mai mult de doi ani pentru a se recupera complet de COVID-19. Urmărirea continuă a acestora, în special a celor cu simptome de COVID de lungă durată, este esențială pentru a înțelege evoluția pe termen lung a bolii, la fel ca explorarea în continuare a beneficiilor programelor de reabilitare pentru recuperare. Există o nevoie clară de a oferi sprijin continuu unei proporții semnificative de persoane care au avut COVID-19 și de a înțelege modul în care vaccinurile, tratamentele emergente și variantele afectează rezultatele pe termen lung ale sănătății.”