• În România, anual ajung la spitale între 600 şi 800 de arşi
  • După Colectiv, Ministerul Sănătăţii a dat în folosinţă 3 paturi pe an
  • În Clinica de Mari Arşi de la Timişoara, rata de supravieţuire este de 65%

Îţi aminteşti tragedia din Colectiv. S-a întâmplat pe 30 noiembrie 2015, când 64 de tineri au murit, iar alţi 164 au fost grav răniţi.

Au trecut 5 ani de atunci, dar nu s-a schimbat mare lucru în sistemul de sănătate. A crescut numărul de paturi pentru marii arşi, dar nu cu mult. În 5 ani, Ministerul Sănătăţii a dat în folosinţă încă 14, pe lângă cele 10 care existau.

Mai avem două locuri la Braşov, dar aici banii provin din sponsorizări. Ultimele 3 paturi de mari arşi au fost inaugurate la Spitalul Bagdasar Arseni, în această vară. Cele 26 de locuri sunt în continuare insuficiente.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Medicul Gherorghe Nodiţi spune că la Timişoara, Secţia de Mari Arşi funcţionează la capacitate maximă, în permanenţă. Cu alte cuvinte, dacă episoul Colectiv s-ar repeta, salvarea victimelor ar fi tot spitalele din străinătate.

„Tot ce există arsură peste 20% se consideră mare ars. La procent, putem să spunem că reprezintă un punct de vedere., pentru că un ars poate să prezinte şi altfel de leziuni de arsură, spre exemplu arsura de căi aeriene superioare, în momentul în care ei vn dintr-o situaţie în care a existat o explozie într-un spaţiu închis”, spune Gheorghe Nodiţi, director medical la Spitalul Judeţean Timişoara.

„În primul rând, o posibilitate de a trata cu eficienţă mult mai mare şi la un alt nivel de profesionalism un pacient cu arsuri. Şi ceea ce este foarte, foarte important, se asigură o terapie intensivă de foarte bună calitate unui pacient cu arsuri ceea ce este extraordinar de important”, a declarat Andrei Mircea Carantino, şeful Secţiei Chirurgie Plastică de la Spitalul Bagdasar-Arseni.

„Unitatea funcţională de arşi este plină în permanenţă. De ce ? Pentru că noi suntem în legătură directă cu cei de la COSU, care se interesează de locaţiile în care poate fi tratat un mare ars, iar în momentul în care se eliberează o boxă, în interval de 24 de ore se ocupă din nou”, a adăugat Gheorghe Nodiţi, director medical la Spitalul Judeţean Timişoara.