• Vaccinarea este recomandată și persoanelor care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2
  • Totuși, este important să se aștepte o anumită perioadă între infectare și vaccinare, în funcție de caz
  • Ministerul Sănătății a explicat la cât timp li se poate administra vaccinul persoanelor care au trecut prin boală

Dacă ai fost infectat cu coronavirus nu înseamnă că nu mai e nevoie să te vaccinezi împotriva Covid-19, explică Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook. Pentru că încă nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea și celor care au avut deja boala.

În cazul în care te întrebai cât timp trebuie să aștepți după ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 pentru a te vaccina, clarificările Ministerului Sănătății îți vor fi de folos:

„a) Pentru persoanele care s-au infectat ÎNAINTE de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că aceasta poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

b) Pentru persoanele care au s-au infectat DUPĂ prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

c) Persoanele care au primit tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea acestuia“, explică Ministerul Sănătății.

Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată, în funcție de situație“, avertizează Ministerul Sănătății.