• Un studiu recomandă o perioadă de șapte săptămâni înainte de a te opera, în cazul în care ai fost infectat cu coronavirus
  • O operație făcută la scurt timp după o infecție cu coronavirus crește riscul de deces postoperator cu 2,5

Un grup de chirurgi internaționali a ajuns la concluzia că, după o infecție cu Covid, pacientul nu ar trebui să fie operat timp de cel puțin șapte săptămâni, pentru a reduce riscul mortalității postoperatorii, scrie franceinter.fr.

Studiul făcut de grupul CovidSurg arată că după o infecție cu SARS-CoV-2, orice intervenție chirurgicală nu este recomandată cel puțin următoarele șapte săptămâni. Studiul, care se bazează pe datele colectate la peste 140.000 de pacienți arată că o operație făcută la scurt timp după un diagnostic crește riscul de mortalitate postoperator cu 2,5.

După ce trec cele șapte săptămâni revine riscul standard de deces postoperator. Și asta este valabil indiferent de vârsta pacientului, de gravitatea cazului său și de tipul de intervenție.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Același grup a arătat că o intervenție chirugicală făcută de pacienții infectați a crescut semnificativ mortalitatea postoperatorie.

Doctorul Alexis Arnaud, coordonator al studiului și chirurg pediatric la Spitalul Universitar din Rennes, explică: „Numărul pacienților din studiu este foarte mare, ceea ce ne permite să facem o analiză statistică foarte aprofundată. Am realizat că, pe perioada de șapte săptămâni între diagnosticarea SARS-CoV-2 și intervenție, a existat un risc de deces postoperator la fel ca la pacienții neafectați, un risc standard, de ordinul 1,5 %. Înainte de aceste șapte săptămâni, este clar mai mare în ceea ce privește mortalitatea“.

Ce trebuie făcut în cazul unei operații urgente

Evident, unele intervenții, în special cele de care au nevoie pacienții bolnavi de cancer, sunt mai urgente decât altele și poate fi periculos să le întârzii. Amânarea intervenției poate într-adevăr să prezinte, în unele cazuri, mai multe riscuri. Acest studiu oferă, de asemenea, recomandări pentru a ști în ce măsură putem prelungi termenul.

Cu cât ne apropiem de cele șapte săptămâni, cu atât riscul scade. Riscul este mult mai mare dacă te operezi între 0 și 2 săptămâni sau chiar între 4 și 5 săptămâni după infecție“, explică dr. Alexis Arnaud.