• Mulți oameni consideră că este dificil să se ocupe de sarcinile care trebuie îndeplinite.
  • Unele studii au găsit legături între amânarea sarcinilor și o sănătate mai precară.
  • Amânarea este asociată cu niveluri mai ridicate de stres, stiluri de viață nesănătoase și întârzieri în a consulta un medic pentru anumite probleme de sănătate.

Mulți oameni consideră că este dificil să se ocupe de sarcinile care trebuie îndeplinite. Lenea, distragerea atenției sau, uneori, pur și simplu oboseala ne pot face să amânăm și să nu ne mai folosim timpul în mod productiv.

Dincolo de efectele pe care acest lucru le poate avea asupra muncii sau educației noastre, Eva Skillgate (profesor la Institutul Karolinska din Suedia), Alexander Rozental (cercetător la aceeași instituție) și Fred Johansson (cercetător la Universitatea Sophiahemmet din Suedia) subliniază în The Conversation, procrastinarea (amânarea) poate fi parte a unei probleme mai mari. Unele studii au găsit legături între amânarea sarcinilor și o sănătate mai precară. Este asociată cu niveluri mai ridicate de stres, stiluri de viață nesănătoase și întârzieri în a consulta un medic pentru anumite probleme de sănătate.

Studiu longitudinal

Cu toate acestea, cei trei autori clarifică faptul că, din cauza naturii metodologice a acestor studii, nu a fost posibil să se spună în ce direcție merge relația: nu a fost clar dacă procrastinarea este cea care provoacă probleme de sănătate, dacă este invers sau dacă ambele sunt consecințe ale unui al treilea fenomen.

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

Așadar, pentru a răspunde la această întrebare, au decis să efectueze un studiu longitudinal: un studiu care a analizat fenomenul pe o perioadă de timp, făcând măsurători în diferite momente. Pentru a face acest lucru, au recrutat 3 525 de studenți de la opt universități din zona Stockholm și le-au cerut să completeze o serie de chestionare la fiecare trei luni, timp de un an. Rezultatele, publicate în revista științifică JAMA Network Open, au arătat că acei studenți care erau mai predispuși la amânarea sarcinilor la începutul studiului prezentau mai multe simptome ale unor afecțiuni precum depresia, anxietatea și stresul nouă luni mai târziu.

Există abordări pentru a face față amânării

În mod similar, acest segment de participanți a fost mai predispus la dureri de umăr sau de braț invalidante, la o calitate mai slabă a somnului, la mai multă singurătate și la dificultăți financiare mai mari la nouă luni după începerea studiului. Asocierile s-au menținut chiar și atunci când au fost eliminate efectele altor factori, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație al părinților și diagnosticele fizice sau psihiatrice anterioare.

Deși niciun predictor specific nu a fost asociat în mod semnificativ cu procrastinarea, rezultatele sugerează că aceasta poate fi relevantă pentru un număr mare de predictori de sănătate, inclusiv problemele de sănătate mintală, durerea invalidantă și stilurile de viață nesănătoase. Vestea bună, spun autorii, este că sunt disponibile acum studii clinice care au arătat că abordări precum terapia cognitiv-comportamentală s-au dovedit a fi eficiente în reducerea procrastinării.