• Lipsa banilor i-a făcut pe români să neglijeze igiena orală și să pună vizita la stomatolog pe ultimul loc
  • Încasările cabinetelor au scăzut cu peste 30%
  • Înainte de pandemie 40% dintre clienţi erau din străinătate, românii care veneau în concediu să-şi rezolve problemele dentare

Pandemia a adâncit frica de dentist. Lipsa banilor i-a făcut pe români să pună vizita la stomatolog pe ultimul loc.

Ţi-o spune Ionuţ Chirap, care deține un cabinet stomatologic, în Iași. În ianuarie, l-a dotat cu aparatură performantă. Dar, în scurt timp, planurile i-au fost date peste cap.

Rămași fără job-uri, oamenii evită dentistul până în ultima clipă. Prioritare sunt acum tratamentele de urgenţă, igienizările sau plombele. Operaţiile sau intervenţiile de estetică dentară sunt, însă, extrem de puţine.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Înainte, adresabilitatea era pentru tot felul de intervenţii, cele costisitoare, mai ieftine. La cele costisitoare s-a micşorat numărul, un procent de 50% , cel puţin. Oamenii au reticenţă, n-au stabilitate financiară, sunt daţi afară de la lucru, li se reduc salariile şi poate preferă să-şi facă rezerve. Încearcă să vină mai rar, când apare durerea şi intervenţiile de frumuseşe le pun pe locul doi”, spune Ionuț Carp, medic specialist.

Claudia este excepția de la regulă. Pandemia i-a tăiat şi ei din finanţe, însă vizita la medicul stomatolog rămâne o prioritate.

„Banii sunt mai puţini decât înainte dar sănătatea este pe primul plan. Am redus shopping-ul, sunt lucruri pe care le cumpărăm şi nu avem nevoie. Am auzit persoane care au renunţat la igienizare. Ei nu ştiu că asta duce la probleme mai grave”, spune Claudia.

Și chiar dacă pacienții i-ar bate la ușă, Ionuț este nevoit să reducă numărul lor. Asta pentru a respecta măsurile impuse de autorități. Chiar și așa, costurile tot au crescut. Are nevoie de mai multe mănuşi, măşti, dezinfectant şi halate de unică folosinţă.

Să ştii că încasările au scăzut la acest cabinet stomatologic cu 30%. Înainte de pandemie 40% dintre clienţi erau din străinătate. Vorbim de românii care veneau în concediu să-şi rezolve problemele dentare. Acum 95% dintre clienţi sunt din zona Moldovei.