- Rata mortalităţii infantile este de aproape trei ori mai mare în cazul minorelor decât în cazul mamelor adulte
- Ionel Aurel, medic ginecolog din Braşov, a salvat copii născuţi prematur de adolescente
- Cheltuielile pentru îngrijirea unui prematur încep de la 700 de lei pe zi
La 14 ani Andreea s-a mutat cu iubitul ei. A învăţat totul despre sex de la o prietenă. Ştia că e însărcinată, dar a ajuns la control abia la doua luni şi jumătate când a făcut hemoragie.
S-a speriat că îşi poate pierde şi ea viaţa. Pruncul unei fete de 13 ani a fost salvat de un medic ginecolog din Braşov, care a şi convins-o pe copilă să nu îşi abandoneze bebeluşul.
Tot el a văzut şi trauma prin care trec familiile tinerelor mame, iar asta se va repeta câtă vreme copiii află de la părinţi că barza aduce bebeluşii la geam.
„M-a apucat starea aia de durere. M-am trezit pătată, am ajuns la spital şi mi-a luat analize şi când m-a pus pe masă mi-a zis că am sarcina moartă. Mă durea aici într-o parte tot ce au facut ei acolo. Mi-a fost frică că l-am pierdut şi nu ştiam ce se va întampla cu mine”, spune mama.
„Începând de la 9, 10 ani s-au văzut cazuri, este o mare problemă. Fetiţa respectivă este nedezvoltată din punct de vedere morfologic, asta înseamnă că creşte foarte mult rata de naşteri premature.
Un făt care nu e dezvoltat complet, un făt care nu are surfactant pulmonar dezvoltat, adaptarea la mediul aerian, la respiraţie este o mare, mare problemă”, spune Ionel Aurel, Medic primar Obstetrică-Ginecologie.