Lipsa mirosului, cauzată de COVID, poate avea efecte și asupra psihicului. Explicația specialiștilor

  • Infecționist: Dacă pierdem mirosul, pierdem și gustul
  • ORL-ist: Lipsa mirosului afectează calitatea vieții
  • Mirosul poate reapărea chiar și după trei luni, la unii pacienți cu COVID-19

Infecția cu SARS-CoV-2 te lasă fără miros. Mulți pacienți rămân fără el chiar și 3 luni. Dar ce înseamnă asta pentru sănătatea ta?

Mirosul este unul dintre simțurile primordiale, care ne afectează calitatea vieții în primul rând. Dacă mirosul ne este afceatat, și gustul îl pierdem parțial”, spune medicul infecționist Anamaria Dobrotă.

Îți afectează calitatea vieții. Automat cu pierderea mirosului apare și o senzație a lipsei poftei de mâncare. De ce? Pentru că gustul este format majoritar din componentă olfactivă”, a afirmat medicul specialist ORL, Alexandru Breazu.

Psihologul Mihaela Săhlean vorbește despre modul în care te poate afecta pierderea mirosului.

Teama sau cum ne afectează psihologic aș spune că mai cu seamă corelează cu diminuarea simțului nostrum critic, adică corelează cu pierderea parțială a controlului din acest punct de vedere”, a afirmat psihologul Mihaela Săhlean.

Chiar dacă unor pacienți le-a revenit mirosul, va mai trece o perioadă până când el va ajunge din nou la sută la sută. Așa că parfumul preferat sau cafeaua, de exemplu, vor avea un miros… puțin diferit.