Lumea este în pragul unui „eșec moral catastrofal“ al distribuţiei vaccinurilor. Avertismentul OMS

Lumea este în pragul unui „eșec moral catastrofal“ al distribuţiei vaccinurilor. Avertismentul OMS Sursa foto: Profimedia
  • Directorul general al OMS avertizează că lumea se află în pragul unui „eșec moral catastrofal“ al distribuției vaccinurilor.
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus îndeamnă toate țările și producătorii să răspândească dozele de vaccin împotriva Covid-19 într-un mod mai echitabil.

Lumea se află în pragul unui „eșec moral catastrofal“ al distribuției vaccinurilor, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății îndeamnă toate țările și producătorii să răspândească dozele de vaccin împotriva Covid-19 într-un mod mai echitabil, scrie Reuters.

Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt „în pericol grav“ înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor cunoscută sub denumirea de COVAX, care va începe luna viitoare.

Tedros a menționat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului, iar anul acesta cel puţin încă 12. „Acest lucru ar putea întârzia livrările COVAX şi ar putea crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continua“, a spus el.

O abordare de genul „eu primul“ îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, atenționează şeful OMS: „În cele din urmă, aceste acţiuni nu vor face decât să prelungească pandemia“.

Tedros a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze.