• Primul transplant de uter din Marea Britanie este un succes, fiind considerat „începutul unei noi ere al tratamentelor de fertilitate”.
  • Donatara are acum ciclu menstrual și se pregătește pentru implantul în vitro.
  • Ce presupune transplantul de uter? Cazuri, costuri și riscurile acestuia.

 

Primul transplant de uter din Marea Britanie a fost un success. Este cazul unei femei de 34 de ani, născută fără uter, al cărei donator a fost chiar propria soră, în vârstă de 40 de ani. Operația de extragere a uterului, la care au participat peste 30 de cadre medicale, a durat peste 8 ore. Intervenția de implantare a uterului a durat apoi proximativ 2 ore și 20 de minute.

Operația a fost finanțată de către Womb Transplant UK și a costat £25.000, sumă care a acoperit totalitatea cheltuielilor. Transplantul este aproximat să reziste pentru 5 ani înainte ca uterul să fie îndepărtat.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

În prezent, după 6 luni de la operație, donatara are ciclu menstrual și se pregătește pentru implantarea propriilor embrioni, deja creați prin IVF cu propriile ovule.

Președintele Societății Britanice de Fertilitate, Dr. Raj Mathur, a descris-o drept „o realizare remarcabilă”. „Cred că este începutul unei noi ere, a unei noi ere în tratarea acestor pacienți”, a spus medicul ginecolog consultant. Un al doilea transplant de uter este programat să fie realizat în această toamnă, tot în Marea Britanie. Alte țări, inclusiv Suedia și SUA, au efectuat deja transplanturi de uter, rezultând în cele din urmă nașteri de succes.

Profesorul universitar doctor Bogdan Marinescu, susține că transplantul de uter nu este imposibil de realizat, însă „trebuie să ai certitudinea că s-o începi, dar și s-o duci la bun sfârșit”.

„Este o tehnică cu totul delicată, o tehnică chirurgicală de performanță. Eu nu aș face. Dar am auzit-o pe doamna profesor Elvira Brătilă, actuala șefă de clinică de la noi, de la «Panait Sârbu», că ar fi tentată să facă. Când, nu știu… Într-o discuție cu domnia sa, mi-a spus: «Vreau să fac transplant utero-ovarian». Din punct de vedere chirurgical, are abilitatea de a face această intervenție, pentru că ea are competența și exercițiul de a lucra inclusiv cu robotul chirurgical”, a mai menționat profesorul în vârstă de 77 de ani.

Procedura nu s-a efectual încă și în România. Dat fiind faptul că este o procedură medicală complexă, transplantul de uter costă mai mult decât alte proceduri ce pot ajuta femeile să aibă un copil, precum fertiliarea în vitro.  În Suedia, unde a avut loc primul transplant de uter în 2014, această intervenție costă în total 75.000 de euro,  în timp ce în Statele Unite poate ajunge chiar și la suma de 300.000 de dolari.

Principalul risc este respingerea acestuia de către corp, prin infectarea postoperatorie sau prin formarea cheagurilor. Totodata, există riscul apariției anumitor complicații în timpul procedurii chirurgicale, precum acumularea de cheaguri de sânge la nivelul plămânilor sau imunosupresie. Pentru femeile donatoare, unul dintre riscuri este infectarea tractului urinar.