• Britanicii amână rapelul, ca să facă prima doză cât mai multor oameni.
  • Marea Britanie a aprobat de urgență și vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford.
  • Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficiență de peste 40% după prima doză.

Britanicii schimbă strategia. În timp ce noi stăm cu lacătul pus pe ușa congelatoarelor cu vaccin, ei turează motoarele. Nu mai fac a doua doză, ci vor să vaccineze cât mai repede, cât mai mulți oameni.

Asta pentru că cifrele nu arată deloc bine la ei. Noua strategie nu pune în pericol ceea ce s-a făcut până acum. Vaccinurile sunt eficiente încă de la prima doză. În plus, ei nu renunță la rapel, ci doar îl amână. Au și aprobat de urgență al doilea vaccin, cel dezvoltat de AstraZeneca și Oxford.

Vaccinul împotriva COVID-19 al Astra Zeneca a fost aprobat pentru a fi folosit la persoane peste 18 ani, în două doze standard, ce pot fi făcute la o distanță cuprinsă 4 între 12 săptămâni.”, spune June Ranie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vaccinul nu te protejează însă imediat. Trebuie să aștepți puțin până când apare imunitatea.

Trebuie să aștepți până în a 22-a zi ca să fii parțial imunizat după prima doză. Așa că este foarte important ca oamenii să continue să respecte regulile impuse de autorități pentru zona în care locuiesc.”, a spus Munir Pirmohamed șeful comitetului pentru medicamente de uz uman.

Până acum se considera că vaccinul Pfizer/BioNTech devine eficient în proporție de 40% la sută după șapte zile de la prima doză. Dar sunt studii care arată că și-ar putea face mai bine treaba, adică să aibă o eficacitate mai mare de atât. Deja, în cazul vaccinului Moderna am avut surprize plăcute din punctul ăsta de vedere.

Sunt nişte studii care măresc eficacitatea vaccinului, aşa cum se ştia iniţial, o singură doză produceao eficacitate între 50-60%, dsr studii noi, mai ales făcute de cei de la Moderna, care e un vaccin extrem de asemănător arată că o singură doză poate produce o eficacitate de 80-90%.”, spune medicul Octavian Jurma.

În timp ce britanicii au siguranța că autoritățile de la ei iau decizii cruciale, noi habar n-avem ce ni se pregătește.

Klaus Iohannis a avut ieri o ședintă de urgență cu premierul, cu ministrul Sănătății, cel al Apărării, al Internelor și cu șeful DSU, Raed Arafat. O întreagă armată de oameni trebuie să ia decizii pentru tine, dar nimeni nu se obosește să te țină și pe tine la curent.