- Până acum, în România, au fost raportate 1.059.331 cazuri COVID
- 1.000.451 dintre pacienții COVID s-au vindecat și au fost externați din spitale
- În medie, la terapie intensivă, un pacient COVID stă internat, 2-3 săptămâni
Am atins pragul de un milion de pacienți COVID-19 vindecați. Fiecare cu povestea lui. Unii nici nu au simțit că au trecut prin boală, în timp ce alții au scăpat cu viață în mod miraculos, deși nimeni nu le dădea nicio șansă.
Este și cazul Elenei Vornicu din Timișoara. La 36 de ani și fără să aibă alte boli, a făcut o formă severă de Covid. Așa a ajuns direct la terapie intensivă, unde pe tură era medicul Giorgiana Bobouțanu.
„Mă gândeam că nu o să mai ajung acasă. Mă gândeam că o să mor. Pur și simplu mă gândeam că o să mor. Având peste 90% afectare pulmonară, nu primești nicio șansă. La sora mea, că a venit la terapie intensivă, i s-a zis că am șanse 1% de a trăi“, povestește Elena Vornicu, vindecată de Covid-19.
„A fost o muncă zilnică, pentru că în fiecare zi, cel puțin în prima parte a lunii, a luptat efectiv, pentru fiecare gură de aer și noi ne-am luptat să reușim să o ajutăm cu o terapie care să nu necesite intubația“, spune Giorgiana Bobouțanu, medic specialist ATI, SCJU Timișoara.
Elena a dus o bătălie cruntă, lupta însă pentru ea și pentru cei doi copii pe care refuza să creadă că nu o să îi mai vadă vreodată: „Două zile nu am închis ochii, am stat doar țintă cu ei în tavan, de teamă că dacă îi închid, o să mor și nu mă mai trezesc. Cel mai greu coșmar, să nu poți să respiri. Să te îneci. Pur și simplu te îneci. Ai senzația că mori“.
Până și medicii au fost uimiți că Elena și-a revenit. Au văzut puțini pacienți în aceeași situație cu ea, care să plece pe propriile picioare din spital.
„Ținând cont că acea afectare de 90%, în majoritatea cazurilor implică intubația pacientului, putem spune că a fost un miracol și o pacientă norocoasă. Deși starea ei a fost, pentru foarte multe zile, una critică“, povestește medicul.