• Asociația Pro Consumatori: „Măștile fashion induc în eroare cumpărătorii”
  • APC: „Măștile fashion nu oferă protecție optimă”
  • Sorin Mierlea, InfoCons: „Să facem diferență între măștile de uz medical și celelalte tipuri”

Trăim într-o perioadă în care vorba aceea cu haina care-l face pe om a fost înlocuită cu masca care îl ține sănătos. Atenție, nu orice mască și nu mereu.

Asta pentru că una din cinci măști folosite de români este ineficientă. Vorbim despre așa numitele măști fashion, vândute de cei care s-au orientat rapid către făcut bani în pandemie. Firme mai mici sau mai mari ori influenceri marketează măști textile cu mesajul „APĂRĂ-TE DE COVID”.

Șeful Asociației Pro Consumatori atrage atenția asupra măștilor nepotrivite

„Inducere în eroare”, strigă șeful Asociației Pro Consumatori. El atrage atenția și Ministerului Sănătății că românii dau bani pe măști neconforme. Arată și către pasivitatea Ministerului Sănătății, care nu testează conformitatea tuturor măștilor.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

„Nu există preocupare din partea instituțiilor statului pentru a asigura măști conforme (…) deși costurile legate de testarea parametrilor de conformitate sunt insignifiante pentru bugetul Ministerului Sănătății” a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Cu 272 de milioane de euro cheltuite pe măști, România e pe locul 10 în Uniunea Europeană. Scump nu înseamnă sigur – 117 tipuri de măști neconforme circulă liber.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons: „În primul rând, trebuie să facem o diferenţă clară între măştile de uz medical şi celelalte tipuri de măşti, măşti pentru praf, măşti de tot felul de protecţii, dar care nu sunt de uz medical. Masca de uz medical este masca care protejează din punct de vedere a tot ce înseamnă partea aceasta de protecţie pe zona de microbi şi viruşi, sunt măştile care sunt zona de conformitate.

Aici discutăm şi de măştile chirurgicale, anumite măşti de o anumită securitate şi siguranţă, pe diferite categorii şi clasificări. Sunt farmacii, sau sunt unităţi care comercializează astfel de produse. Dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi găsite şi identificate şi în diferite alte magazine, hipermarketuri, supermarketuri, sau pe acest comerţ online.”