• Dr. Marinescu: Apariția de noi variante virale sigur că ne îngrijorează, dar lucrurile trebuie privite cu calm și echilibrat.
  • Tulpina din Marea Britanie a ajuns să fie predominantă cam peste tot, probabil și în România”, mai spune doctorul
  • Medicul susține că nu s-a dovedit că vaccinurile actuale nu sunt eficiente în cazul tulpinii africane

„Apariția de noi variante virale sigur că ne îngrijorează, dar lucrurile trebuie privite cu calm și echilibrat. Este evident că dacă virusul rămâne mult timp în circulație, apar și mutații. Unele dintre ele sunt și mutații care duc la modificări importante”, a spus medicul Adrian Marinescu, la Aleph News.

Tulpina din Marea Britanie a ajuns să fie predominantă cam peste tot, probabil și în România, explică doctorul.

„Nu avem suficiente date despre tulpina din Africa de Sud, însă din ceea ce știm până acum, nu duce la forme mai severe, ci are o contagiozitate mai mare, la fel ca cea britanică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nu avem date din studii care să ne spună că sunt interferențe majore cu vaccinurile existente. Atunci, mergem pe variantele actuale ca fiind eficiente inclusiv pe tulpina africană.

Nu aș spune că trebuie să intrebăm în panică, dar va fi o perioadă grea peste care sper să trecem cât se poate de repede.”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Tulpina sud-africană este pentru prima dată detectată pe teritorul României. Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 2 conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică.

În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României.

Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.