• Se estimează că în jur de 3 miliarde de persoane din lume fumează în fiecare zi.
  • Totuși, în ultimii ani, fumatul a devenit mai puțin popular, iar în încercarea de a renunța la fumat, mulți oameni au început să vapeze.
  • Se estimează că în jur de 3,3 milioane de oameni folosesc vapatul, iar NHS îl recomandă ca ajutor pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe definitiv la țigări.

Se estimează că în jur de 3 miliarde de persoane din lume fumează în fiecare zi. Totuși, în ultimii ani, fumatul a devenit mai puțin popular, iar în încercarea de a renunța la fumat, mulți oameni au început să vapeze.

Se estimează că în jur de 3,3 milioane de oameni folosesc vapatul, iar NHS îl recomandă ca ajutor pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe definitiv la țigări.

Vaping-ul este mai puțin dăunător pentru sănătate spre deosebire de cei care fumează țigări

Studiile au demonstrat că vaping-ul este mai puțin dăunător decât țigările, dar unii experți au avertizat că aceste produse ar putea provoca leziuni la nivelul creierului.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Marketingul acestor produse le face mai atractive pentru copii – punându-le sănătatea în pericol.

În timp ce majoritatea oamenilor cunosc riscurile pe care produsele din tutun le pot prezenta pentru sănătatea noastră, cum ar fi problemele cu plămânii, un expert a avertizat acum asupra pericolelor pentru ochii noștri.

Sujata Paul, optician specializat în lentile de contact, a declarat că mulți oameni nu își dau seama că aceste produse pot avea un impact negativ asupra vederii noastre.

Sujata, care lucrează cu Lenstore, a explicat că fumatul poate crește riscul de afecțiuni oculare grave care, în unele cazuri, pot duce la pierderea permanentă a vederii, inclusiv AMD (degenerescența maculară legată de vârstă), cataractă și glaucom.

Într-o perspectivă pe termen scurt, fumul de tutun poate provoca sindromul ochiului uscat, ceea ce duce la ochi iritați și dureroși.”

Gurul oftalmolog a explicat că, în timp ce fumatul este periculos, vapatul poate provoca stres oxidativ la nivelul ochilor.

Ea a explicat: Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru în nivelurile de oxigen. La fel ca în orice altă parte a corpului, stresul suplimentar poate avea efecte negative asupra sănătății. De-a lungul timpului, vaping-ul va crește riscul de cataractă, degenerare maculară și chiar glaucom. Glaucomul reduce vederea și poate duce chiar la orbire permanentă dacă nu este tratat.”

Pentru a îmbunătăți sănătatea ochilor, Sujata a spus că renunțarea la fumat va ajuta la prevenirea oricăror daune pe termen lung pentru sănătatea ochilor.

Ea a dezvăluit trei modalități cheie care te vor ajuta să renunți la acest obicei.

Stabilește o dată

Alege o dată la care ai dori să renunți la fumat și ia în considerare stabilirea unei date în următoarele două săptămâni.

Sujata a explicat că două săptămâni îți oferă timp suficient pentru a te pregăti fără a îți pierde motivația de a renunța.

Dacă ești o persoană care se găsește să fumeze mai ales la serviciu, o idee bună ar fi să renunți la fumat în weekend, acest lucru îți oferă suficient timp pentru a te adapta”, a adăugat ea.

Ține-le afară

Este prea ușor să cedezi tentației dacă ai aceste produse prin preajmă, așa că specialistul a spus că ar trebui să le ții afară pe toate.

Acest lucru include brichete, scrumiere, chibrituri și orice altceva pe care le asociezi cu fumatul.

Spălarea hainelor sau a orice altceva care miroase a fum va elimina orice tentație ulterioară”, a spus expertul.

Persoanele care fumează trebuie să caute ajutor dacă vor să renunțe la tutun

Poate fi greu să te descurci singur, iar medicul tău de familie are la îndemână resurse care te pot ajuta să renunți la fumat. Medicul poate prescrie medicamente care ușurează simptomele de sevraj.

Alte alternative sunt plasturii cu nicotină, pastiluțele și guma de mestecat. Toate trei pot fi cumpărate fără prescripție medicală de la farmacia locală”, a adăugat ea.

Este important ca, dacă începi să observi modificări ale vederii, cum ar fi pete încețoșate în centrul vederii, nevoia de mai multă lumină pentru a citi și liniile drepte care încep să apară ondulate, să faci un control.

Un examen oftalmologic este adesea cea mai eficientă metodă de a depista din timp orice boală oculară.