• Alexandru Rafila: Suntem la limita capacității de terapie intensivă
  • 43 de mii de teste antigen au ajuns în spitalele din țară
  • Medic UPU Iași: Testele antigen ajung pentru câteva zile
  • O gravidă a murit în Craiova, în așteptarea rezultatului unui test COVID

România rămâne aproape de pragul de 10.000 de cazuri noi zilnice, prag alarmant pentru spitalele noastre, aflate la un pas de a nu mai face față numărului mare de internări.

În ultimele 24 de ore au fost numărate 9.489 de noi imbolnăviri cu SARS-CoV-2. 174 de oameni au pierdut lupta cu virusul, iar la secțiile de terapie intensivă sunt internați 1.149 pacienți.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: „Dacă lucrul ăsta continuă mult timp suntem la limita capacității de terapie intensivă, probabil că în unele județe sunt depășite capacitățile, încet, încet se acumulează un număr mai mare de pacienți cu forme medii ori chestiunea asta cu 10.000 pe zi încă câteva săptămâni. Putem să intrăm într-o dificultate în a acorda asistență medicală tuturor care au nevoie.”

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

43.000 de teste antigen au fost distribuite astăzi către Unităţile de Primiri Urgenţe din ţară. Sunt teste rapide care dau indicii despre forma virusului, dar nu le pot înlocui pe cele PCR. Sunt destinate pacienților ajunși la urgențe în stare gravă. Medicii deja se tem că le vor epuiza rapid.

Diana Cimpoeșu, medic şef UPU SMURD Iaşi: „Testele ajunse la Iaşi sunt în număr de 900. Ele ajung pentru câteva zile, ţinând cont de fluxul de pacienţi cu suspiciune de COVID-19, care ajung în spitalul care primeşte adulţi în urgenţă.”

Raed Arafat, Șeful DSU: „Am trimis deja primele teste rapide pe bază de antigen, nu pe bază de anticorpi. Adică care pot să ajute stabilirea unui pacient pozitiv mai ales dintre pacienţii simptomatici mai repede, până vine rezultatul PCR. S-au trimis deja, au ajuns.”

Cazurile dramatice se înmulțesc în spitale. Astăzi o gravidă de 36 de ani a murit la UPU Craiova, unde aștepta rezultaul unui test covid. A ajuns aici în stare gravă, după ce a fost plimbată o noapte întreagă între alte două spitale din județul Dolj. Medicii au cerut aprobări de la București pentru a o putea duce la Terapie Intesivă.