- Vaccinul antigripal ar putea crea imunitate împotriva Covid-19, susține un medic
- Studiile medicale nu confirmă încă această ipoteză
- Cele mai sugure metode pentru a scăpa de Covid-19 sunt vaccinul și măsurile de igienă
Vaccinul antigripal a fost primit anul ăsta printre multele controverse provocate de Covid-19. Cristian Oancea, medic pneumolog susține ca vaccinul antigripal ar putea reduce riscul de infectare cu Sars-Cov2 cu 40%.
Momentan nu există studii care să confirme, dar medicii sunt optimiști că serul antigripal ar putea crea un răspuns imunitar. Medicul Gilda Popescu aduce argumente.
„Vaccinul antigripal este un vaccin specific, creat pe tulpini care produc îmbolnăviri în acea perioadă. Din punctul meu de vedere, această vaccinare antigripală să fie activă și pe virusul Sars-Cov2 nu prea este posibil, cel puțin nu am informații în acest sens. (…) Deci practic, pentru un anumit antigen, apar anumiți anticorpi. Dacă noi venim cu un alt antigen, este normal că nu vom găsi organismul pregătit, adică cu acei anticorpi care să facă față noii agresiuni.
Știm că o parte de populație, cel puțin cadrele medicale au fost vaccinate antigripal în luna octombrie. O să vedem dacă din cei vaccinați apar cazuri de îmbolnăviri și cu Covid. Dacă nu, înseamnă că e posibil să creeze un grad de imunizare și pentru acest virus. Medicina se bazează pe dovezi în momentul de față, iar noi nu avem astfel de dovezi momentan”, a spus medicul Gilda Popescu.
Despre situația actuală, medicul a spus că singurele salvări sunt vaccinul și măsurile de igienă.
„Din punctul meu de vedere, salvator ar fi apariția vaccinului și posibilitatea utilizării lui, dar și respectarea regulilor, așa cum au fost ele gândite”, adăugat Gilda Popescu, la Aleph News.